woensdag 10 november 2010

Ingrid, de KRAK van Hooglede

In onze reeks "De KRAK' van ...over een bijzondere onthaalouder of kinderbegeleidster trekken we deze keer 'de boer op' voor een apart initiatief buitenschoolse opvang op het platteland.


Onthaalouder Ingrid uit Hooglede stelt graag haar kinderopvang voor: samen met haar man  Geert , dochters Stefanie en Astrid en zoon  Alexander vormen zij  een samenwerkend opvanggezin. In de dagopvang zijn gewoonlijk zes en kunnen soms acht baby’s aanwezig zijn. Echtgenoot Geert helpt Ingrid met hand en spandiensten. In het boerderijleven zijn rituelen van samen binnen zijn rond maaltijdgebeuren een aloude traditie. Als samenwerkend onthaalgezin is hun formule interessant door de combinatie van een kleinschalige  dagopvang  met vooral de aanvulling  van buitenschoolse korte opvangmomenten. Tijdens het schooljaar zijn enkele voorschoolse of naschoolse ook uit noodzaak aanwezig in korte opvang alsook jongere schoolinstappers komen een middagdutje doen. De kleuters komen graag mee van school middageten met Geert die het vervoer van en naar school doet voor de dochter . Er is een verdeelsleutel over de week voor aanwezigen voor het middageten. Tijdens de vakantie groeit de opvang tot gewoonlijk 10 à 12 kinderen en worden afwezige dagopvangkindjes aangevuld met geplande vakantieopvang van de buitenschoolse anciens, die zeer graag terugkomen.  Alexander, Stefanie en Astrid nemen het initiatief voor allerlei activiteiten om iedereen enkele onvergetelijke vakantiedagen op de boerderij aan te bieden. 
Dochter Stefanie vertelt over de vakantieopvang in haar gezin.
30 juni, eindelijk grote vakantie! Er staan ons drukke weken te wachten, maar dat vinden wij helemaal niet erg. Mama vervult haar dagelijks rituelen met de kleine kindjes, maar wij helpen haar graag een handje. Of omgekeerd. De kindjes die al naar school gaan helpen ons ook bv met tomaten trekken, de geiten helpen melken, boontjes toppen, kindjes eten geven ... Natuurlijk maken we ook heel wat plezier! Een spelletjesnamiddag is dolle pret en we knutselen de mooiste knutselwerkjes. Deze vakantie hebben we ook hard gewerkt aan een show voor de ouders. Ik heb de kindjes een heleboel dansjes geleerd en Astrid zorgde voor een originele presentatie. Uitnodigingen werden geknutseld en zo konden we op 23 augustus uitpakken met een spetterende show!
Dat vind ik nu net zo leuk aan de kindjes die al naar school gaan. Zij beseffen heel goed wat er gebeurt en met hen kan je al meer doen dan met een kleine peuter. Die hele kleintjes kunnen nog geen dansjes onthouden of met een schaar knippen. Natuurlijk is het ook heel tof met hen erbij. Ze vinden het heel leuk als wij met hen naar de diertjes gaan kijken of dat ze net als de "grote" ook eens even met de barbies mogen spelen in de living in plaats van een tafelspelletje of blokjes. Zo ervaren wij de zomervakantie als een drukke, maar heel toffe periode in het jaar met kindjes van verschillende leeftijden.Met wie je je altijd amuseert!
Met de strenge brandveiligheidsnormen gaat de samenwerkende onthaalouders met spijt in het hart over naar gewoon opvanggezin. Een rijke kleinschalige buitenschoolse opvang met zoveel kwalitatieve omkadering in huiselijke sfeer op de boerderij verdwijnt in het archief van Landelijke Kinderopvang . Het was een fijne tijd voor de eigen kinderen die opgroeiden met de opvangkinderen.  Hopelijk kunnen deze jongeren aan de slag in de toekomst  als vakantiejobber in de IBO’s uit de omgeving.  Ooit stond dit gezin model voor een open-deur van een project bij Groene Zorg.  
Katrien Missinne, verantwoordelijke kinderopvang



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...