Ken je de geschiedenis van Landelijke Kinderopvang?
In 1976 nam de Landelijke Beweging(KVLV en Landelijke Gilden) het initiatief om een eigen vzw voor kinderopvang op te richten onder de formule van "diensten onthaalouders". Dit gebeurde vanuit de visie dat ook in de landelijke gebieden van Vlaanderen de positie van de (werkende) vrouw en meewerkende echtgenote in een land-of tuimbouwbedrijf ondersteuning verdient.
In de beginfase werden vooral de diensten onthaalouders opgericht in de provincies Limburg en Antwerpen en vanaf 1989 werd de werking uitgebreid naar alle Vlaamse provincies.
De onthaalouders bieden kleinschalige opvang in de eigen woning en worden begeleid door dienstverantwoordelijken (nu gebruiken we de term verantwoordelijken kinderopvang).
In de startperiode werden enkel baby's en peuters opgevangen. Nadien konden kleuters tot 6 jaar en vanaf 1997 schoolkinderen tot 12 jaar terecht bij onze onthaalouders.
Momenteel telt Landelijke Kinderopvang 53 erkende diensten met meer dan 2500 aangesloten onthaalouders, verspreid over 133 Vlaamse gemeenten.
Omdat de opvangmogelijkheden voor kinderen van de basisschool ontoereikend waren startte Landelijke Kinderopvang in 1991 met een experiment buitenschoolse opvang. Kinderen werden in de Stekelbees-locaties opgevangen door kinderbegeleidsters, onder leiding van een coordinator.
In 1997 kwam er een Vlaamse regelgeving die de projecten omvormde tot 'Initiatieven Buitenschoolse Opvang'.
Landelijke Kinderopvang telt eind 2008 36 erkende IBO's met 116 locaties.
Om goed te kunnen inspelen op de snel evoluerende kinderopvangnoden en om te experimenteren met nieuwe opvangvormen werd in 2001 de vzw Stekelbees opgericht.
In 2002 werd gestart met vakantieopvang voor bedrijven.
Kinderen van werknemers kunnen tijdens de zomermaanden onbezorgd spelen onder begeleiding van jobstudenten en hoofdmonitoren. In 2008 werd een helpdesk voor bedrijven opgericht, waar werknemers van aangesloten bedrijven terecht kunnen met al hun vragen over kinderopvang en hulp krijgen bij het zoeken naar een goede opvang.
In 2004 startten de Buurt- en Nabijheidsdiensten OKiDO-Stekelbees (in Antwerpen) EN ONKI-Stekelbees (in Limbrug). Deze projecten realiseren een toegankelijke, buurtgerichte opvang met extra aandacht voor kwetsbare gezinnen en medewerkers. In 2008 kwam er een Vlaamse regelgeving: de Buurt-en Nabijheidsdiensten werden 'Lokale Diensten voor buurtgerichte kinderopvang'.
Landelijke Kinderopvang besliste in 2006 om voortaan ook kinderopvang in kinderdagverblijven te organiseren en zo het aanbod te vervolledigen. In oktober 2007 opende een eerste gesubsidieerd kinderdagverblijf in Mechelen.
Een tweede kinderdagverblijf startte in Aarschot in het het voorjaar van 2008. In 2009 werd beslist on het kinderdagverblijf De Trapperkes in Aarschot over te nemen van vzw 'De Hartjes'.
In 2007 lanceeerde de Vlaamse overheid een groot plan voor de 'flexibele en occasionele kinderopvang'. Een van de actiepunten was de oprichting van gemandateerde voorzieningen.
Landelijke Kinderopvang kreeg de erkenning voor 8 zorggebieden in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten