maandag 30 januari 2012

voorkom CO-vergiftiging

In de winter is er gevaar voor CO-vergiftiging. Bij CO-vergiftiging hecht CO zich vast op onze rode bloedcellen en verstoort zo het transport van zuurstof (O2). CO wordt zeer snel opgenomen via de longen. De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid CO in de ruimte, de duur van blootstelling en de leeftijd en de gezondheidstoestand van het slachtoffer.
Oorzaken
- Te weinig frisse lucht.
- Warmwatertoestellen en boilers op gas in een niet geventileerde badkamer.
Plotse verhoging van de buitentemperatuur.
- Mobiele verwarmingstoestellen, zoals gas- en petroleumkachels, die niet aangesloten zijn op een schouw, in beperkte ruimtes zonder luchtverversing.
- Uitlaatgassen van voertuigen in een gesloten garage.
Voorkomen van een CO-vergiftiging
Zorg voor voldoende verluchting.
Laat verwarmingstoestellen en waterverwarmers steeds door een erkend vakman plaatsen en regelmatig onderhouden (jaarlijks of tweejaarlijks, afhankelijk van de installatie).
Alle toestellen moeten apart aangesloten worden op een schouw of moeten een rechtstreekse afvoer naar buiten hebben.
Zorg dat de schoorsteen goed trekt. Laat schoorstenen en verwarmingstoestellen geregeld (min. 1 x per jaar) nakijken en vegen.
Slaap nooit in een kamer waarin een waterverwarmer brandt of waarin een verplaatsbaar verwarmingstoestel brandt op gas of petroleum.
Zorg voor een rooster van min. 150 cm² onderaan in de deur en bovenaan in de muur in de ruimte waar de geiser of het verwarmingstoestel staat. Dit is trouwens wettelijk verplicht.
Symptomen
hoofdpijn- braken- flauwvallen- klachten op bepaalde tijdstippen (bv. telkens na een badje)
Meer over eerste hulp bij een CO-vergiftiging lees je op de website van Kind en Gezin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...