zondag 20 juni 2010

we kiezen voor gezondOp 17 mei werd in de Hagelandse IBO’s (Aarschot, Bekkevoort, Boutersem, Hoegaarden en Landen) het startschot gegeven voor 3 dagen per week gezonde tussendoortjes. De 3 ‘gezonde’ dagen worden ingedeeld volgens thema’s nl. een graandag, een fruitdag, een groentedag en/of een zuiveldag.
Zo krijgen de kinderen op de fruitdag appelen, fruitsla en ander seizoensgebonden fruit. Op de groentedag krijgen ze rauwkost (komkommer, bloemkool, radijsjes,…), en in sommige IBO’s maken ze van het ontvangen groentepakket, soep. Een graandag bestaat afwisselend uit brood, havermout- en amandelkoeken, cornflakes,…In sommige locaties, waar ze genoeg koelingruimte hebben, geven ze yoghurt en plattekaas aan de kinderen.
De leverancier van deze tussendoortjes is Hartenboer, een organisatie dat duurzaam geproduceerde hoeveproducten op de regionale markt brengt. Sommige locaties opteren er dan weer voor om zelf hun tussendoortjes te gaan halen.


Naast de invoering van gezonde tussendoortjes willen we vanuit Landelijke Kinderopvang water en zuivel drinken en het bewust werken rond afvalverwerking stimuleren. Daarom worden hier rond enkele acties en uitstappen vb. naar een melkveebedrijf, uitgewerkt.
Ook schakelen verschillende opvanginitiatieven over van drankbrikjes naar glazen flesjes waarbij het aanbod wordt verschoven naar minder gesuikerde dranken.
Dit initiatief wordt ondersteund door het Hagelands project ‘gezonde voeding en tussendoortjes in de kinderopvang’ dat loopt tem 30 april 2011. Het project heeft een pilootfunctie waarbij na afloop verder wordt gewerkt met de opgedane kennis in de regio en mogelijk in andere plattelandsregio’s in Vlaanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...