maandag 22 november 2010

voorlezen: het leukste kwartiertje per dag

Van 20 tot 28 november 2010 is het Voorleesweek.
De Voorleesweek is een jaarlijks terugkerende campagne die volwassenen wil aanmoedigen om vaak voor te lezen aan kleine en grote kinderen. Thuis, in de kinderopvang of op school:  samen met kinderen in boeken kijken en voorlezen, stimuleert niet alleen de taalontwikkeling maar is plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig en intiem samenzijn. 
VOORLEESWEEK IN DE KINDEROPVANG
Werk je in een kinderdagverblijf of ben je onthaalouder? Dan maakt voorlezen aan peuters ongetwijfeld deel uit van je dagelijkse bezigheden.  Maar ook baby’s kunnen al genieten van boeken. Want met boeken kan je niet vroeg genoeg beginnen. Het is goed voor de taalontwikkeling maar bovenal is het een fijn en gezellig moment samen met  de kinderen.

Boekentips
Op zoek naar verrassende prentenboeken?  Op de affiches die elk kinderdagverblijf krijgt, staat een gevarieerde selectie van 10 recente toptitels voor de allerkleinsten.

Meer inspiratie nodig?
• Hier vind je nog heel wat extra voorleesboeken voor baby’ en peuters. Boekbaby’s is een project dat zich enkel richt tot ouders en begeleiders van de allerkleinsten tot 3 jaar. 
• Op www.boekbabys.be vind je elke week een nieuwe boekentip, en een uitgebreid archief met boekentips. Er is ook een weblog die de voorleesavonturen van enkele gezinnen volgt.
• Zoeken naar boeken volgens thema en leeftijd kan op www.villakakelbont.be
• Met anderstalige prentenboeken helpen deze websites je verder: www.interval-lale.nl,  www.mantralingua.com  en www.vijftigwereldboeken.nl Ook heel wat bibliotheken hebben een (beperkte) anderstalige collectie in huis.

Iedereen leest voor!

Stichting Lezen roept alle begeleiders op om maandag 22 november te starten met een voorleesmoment in de kinderopvang. Je kan je samen met je kinderen registreren op deze website. Lees voor en zorg samen met Prinses Mathilde en heel wat leerkrachten, kinderverzorgsters en (groot)ouders voor wat misschien het begin is van een mooie voorleestraditie! Bovendien maak je kans op een boekenpakket. Doemee, schrijf je in en win een voorleesboekenpakket!

Inspiratie voor de kinderopvang
Je kan kinderen al heel vroeg vertrouwd maken met boeken. Van in de wieg kan je hen zin doen krijgen in in woorden, in verhalen en in taal. Hoe doe je dat? Hier staat een overzicht (.pdf) van de verschillende fases die baby’s en peuters doorlopen. De opdeling is gebaseerd op Voorlezen? Vanzelfsprekend  van  Margriet Chorus  (Nijgh Versluys, 2002).

Hoe richt je een boekenhoek in? Ben je bezorgd om de hygiëne van stoffen boekjes? Klik hier voor meer informatie over boeken in de kinderopvang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...