dinsdag 23 november 2010

van droom naar verankering

Vandaag werd in Wijgmaal de dienstvergadering voor verantwoordelijken kinderopvang georganiseerd. 
Wij werken samen aan een pedagogisch visie voor Landelijke Kinderopvang
We wisselen uit over de basiswaarden en principes die we hanteren voor onszelf en voor de opvang.
We kijken ook naar de dagelijkse praktijk en de regelgeving. Hoe zorgen we ervoor dat onze waarden en de principes uit de regelgeving in de praktijk van alledag gerealiseerd worden? Hoe kunnen we kinderbegeleidsters en onthaalouders hierin begeleiden?
Deze dienstvergadering is één stap in een groter proces. Dat proces begon ruim een jaar geleden met de werkgroep ‘pedagogisch concept’. Het zal verder gezet worden samen met kinderbegeleidsters en onthaalouders.
Wat betekent ‘opvoeden’ voor jou? Welke waarden, principes zijn voor jou essentieel? Hoe geef je dat vorm, dag na dag, in je IBO, je kinderdagverblijf, bij je onthaalouders?
Voor welke belangrijke opvoedingswaarden willen wij samen opkomen als Landelijke Kinderopvang?


3 opmerkingen:

  1. Anne Marie Couwberghsdinsdag, december 07, 2010

    Een pedagogische visie is iets waaraan onthaalouders ook graag meewerken. Bij verschillende diensten komen de onthaalouders een aantal keren per jaar samen om over een aantal zaken te praten, zoals een pedagogische visie. Hun dienst heeft dit ook opgenomen in hun kwaliteitshandboek. Mogen wij verwachten dat ook wij hiertoe binnenkort gelegenheid krijgen ? Kunnen wij ergens lezen tot welke conculsies de verantwoordelijken kwamen over hoe zij een pedagogische visie zien ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anne Marie Couwberghswoensdag, december 08, 2010

    In de nieuwe Link las ik dat de verantwoordelijken voor volgend jaar een praatavond voorzien met als thema : " Wat wij belangrijk vinden bij het opvoeden van kinderen "

    Hierbij een oproep aan mijn colega's om alvast even na te denken over hoe zij opvoeden zien. Zet het ook eens op papier voor jezelf. Dat is alvast handig als ouders je mening daarover vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Anne Marie, het is inderdaad de bedoeling dat we in de loop van volgend jaar met alle groepen onthaalouders en kinderbegeleidsters praatgroepen of teambesprekingen hebben over de pedagogische visie. Jullie zijn immers de echte deskundigen die het alle dagen waarmaken. Je vindt dit terug in het vormingsprogramma, dat rond Nieuwjaar aan jullie bezorgd wordt. Momenteel zijn we de verschillende resultaten van de gesprekken op de dienstvergadering nog aan het verwerken.
    Als dat gebeurd is, zullen we jullie hier zeker over briefen!

    Mia Brumagne
    Manager Kwaliteit en Vorming

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...