donderdag 5 april 2012

vergeten groenten

In het project 'gezonde opvoeding binnen de kinderopvang' prijst Sofie De Bie op de info-avonden de 'vergeten groenten' aan.
Elke maand bezorgt ze ons een recept, deze maand staat DE RAAP in de kijker.

Oogsten van september tot en met juli. Geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden.
Voor de komst van de aardappel was de raap een hoofdingrediënt van vele menu’s. Daarna bleef de raap gewaardeerd als veevoeder. Nu delen we de raap in onder ‘oude en vergeten groenten’.
Bewaren: gekochte rapen kun je best donker en koel bewaren bij een temperatuur van 3 tot 5° Celsius.
RECEPT: Gratin van aardappelen en raapjes met cheddar (http://www.tournedos.nl)
500 g geschilde aardappelen
2 flinke rapen
1 el boter
1 teentje knoflook
2 dl melk
1 ½ dl verse room
100 g cheddar
peper & zout
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de aardappelen en de raapjes en snij ze in dunne plakjes.
Doe de aardappel en rapenschijfjes in een slakom, kruid ze met peper en zout en vermeng ze.
Vet een ovenschaal in met boter en wrijf in met het lookteentje.
Doe er het aardappel - raapmengsel in.
Rasp de kaas.
Doe de helft van de geraspte kaas bij de room en klop los met de melk.
Giet dit mengsel over de groenten.
Strooi er de resterende kaas over en zet de schaal een 40-tal minuten in de voorverwarmde oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...