donderdag 23 augustus 2012

Hoera voor de 'papa' van Nijntje

Hoera, vandaag is het 85 jaar geleden dat Dick Bruna geboren is! Zonder hem zou Nijntje niet bestaan!

In 1955 kwam er voor het eerst een nijntjeboek uit, naar het verhaal dat Dick Bruna zijn één jaar oude zoontje vertelde over een konijntje dat ze eerder die dag in de duinen van Egmond aan Zee hadden gezien. Andere bronnen geven aan dat nijntje is gebaseerd op het pluche konijn van Bruna's zoon.
Nijntje wordt op een basale manier getekend, met enkele lijnen en grotendeels in de primaire kleuren met dikke kaderlijnen. Een nijntjeboek bevat vierentwintig pagina's, met op elke rechterpagina een tekening en op elke linkerpagina vier regels vers. De boeken worden in een klein formaat gedrukt, omdat Dick Bruna het belangrijk vindt dat zijn publiek het gevoel heeft dat de werkjes voor hen gemaakt zijn en niet voor hun ouders.
De verhaaltjes van nijntje zijn in veel talen vertaald. In bijna alle talen is haar naam Miffy. Bruna controleert de vertalingen streng; als een boekje wordt vertaald in een taal die hij niet kent, dan vraagt hij iemand anders om de tekst terug te vertalen, zodat hij het resultaat kan controleren.

Lees jij ook graag voor uit de boeken van Nijntje?Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...