maandag 26 maart 2012

reactie op artikel: baby's lijden aan opvangstress

Op maandag 19 maart verscheen onderstaand artikel in De Standaard.
Graag wil ik als preventieadviseur hierop reageren:

Binnen Landelijke Kinderopvang hebben we steeds de preventiemaatregelen voor wiegendood erg gepromoot. Sinds het boekje 'Open je ogen' van 2008 werd er geadviseerd om de kindjes tot 6 maanden in de opvangruimte te slapen te leggen en wenmomenten in te lassen.
Ondertussen hebben bijna al onze onthaalouders, en het merendeel van de kinderdagverblijven, hun manier van werken hieraan aangepast.
Wij weten dat het niet altijd evident is om adviezen en praktijk op elkaar af te stemmen. Doch ieder van onze medewerkers deed het nodige om het risico op wiegendood in zijn opvang zo klein mogelijk te houden.
Landelijke Kinderopvang dankt de onthaalouders en medewerkers van kinderdagverblijven voor deze bereidheid en inspanning. 
Naar Kind en Gezin toe willen we graag de boodschap geven dat de adviezen die zij gaven in 2008 wel degelijk door heel veel onthaalouders en kinderdagverblijven opgevolgd worden, en niet beperkt werden tot het verhogen van toezicht. Spijtig dat het op deze manier omschreven werd in de krant, het geeft weinig blijk van appreciatie voor al de geleverde inspanningen.
Hilde Cornelis,
Preventieadviseur

Krantenartikel: Baby's lijden aan opvangstress 
VIER KEER MEER KANS OP WIEGENDOOD IN DE OPVANG
maandag 19 maart 2012  Auteur: Veerle Beel 
Er zijn dit jaar al drie baby's een plotse dood gestorven in hun slaap, terwijl ze in de opvang verbleven. Vaak is zo'n wiegendood het gevolg van stress, zegt een Nederlandse studie.
Jaarlijks overlijden in Vlaanderen nog ongeveer 20 baby's aan een plotse dood, waarvoor geen medische aanleiding lijkt te zijn. Opvallend is dat een kwart van die gevallen zich voordoet terwijl het kind in de opvang verblijft. Dat zijn er zo'n vier à vijf per jaar. Dit jaar waren het er al drie, alle drie overleden ze in januari.
Uit een studie in Nederland is onlangs gebleken dat het risico op wiegendood in de opvang viermaal groter is dan thuis, ook als de preventieadviezen (ruglig, niet roken, geen te hoge temperatuur, toezicht houden) in de opvang goed worden toegepast.
De studie werd uitgevoerd door de pediater Guus de Jonge, die in de jaren 80 van de vorige eeuw aantoonde dat het risico ook veel hoger was bij buiklig. Daaruit is het advies gevolgd om baby's terug op de rug te slapen te leggen, wat de wiegendoodcijfers wereldwijd sterk heeft doen dalen. Bij ons zakten ze van boven de 100 naar nu ongeveer 20 per jaar.
Langzaam wennen
Maar wat moeten we met de nieuwe onderzoeksresultaten, die wijzen op het hogere risico in de opvang? Volgens Kind en Gezin doet een derde van alle gevallen van wiegendood in de opvang zich voor tijdens de eerste week, en de helft daarvan – een zesde dus – zelfs op de eerste dag. ‘We zitten daar een beetje mee vast', zegt woordvoerster Leen Du Bois. ‘Het vermoeden rijst dat baby's die van leefomgeving veranderen, gebukt gaan onder stress: er is lawaai dat ze niet gewend zijn, er zijn andere kinderen, ze moeten een ander uurrooster volgen...'
Daarom het nieuwe advies: laat baby's wennen aan de opvang. Ga eerst even met je kind op bezoek, laat je kind de volgende dag een uurtje in de opvang, vervolgens twee uur. Er zijn crèches in Vlaanderen die dat schema nu al toepassen. ‘Er is voorlopig geen objectief wetenschappelijk bewijs dat dit zal helpen', zegt de Leuvense neonatoloog Gunnar Naulaers. ‘Maar het is de beste hypothese die we nu hebben. De Nederlanders adviseren zelfs om dit telkens weer te doen als je kind een tijdlang niet in de opvang is geweest, bijvoorbeeld na een lange vakantie.'
Een ander belangrijk advies, voor in de opvang én voor thuis: toezicht houden. ‘We adviseren om de baby overdag in de woonkamer te slapen te leggen, en 's nachts in je eigen slaapkamer, in een bedje naast het bed van de ouders', zegt Naulaers. ‘Er is geen enkel dier ter wereld dat zijn jong onder een andere boom te slapen legt. Een eigen kinderkamer is in de eerste zes maanden echt niet nodig. Baby's moeten geregeld eens wakker worden. En dat gebeurt veel minder vaak als je kind alleen slaapt.'
In kindercèches of bij onthaalouders slapen jonge kinderen niet in de woonkamer, maar Kind en Gezin vraagt wel dat er ‘toezicht' gehouden wordt.
Dit artikel werd geschreven met medewerking van Kind en gezin en een Leuvense Neonatoloog.
Het gaat er over dat de kans op wiegendood zou verhogen tijdens de eerste weken dat een kind naar de opvang komt. Ter preventie hiervoor geeft men het advies om
1. wenmomenten in te lassen
2. de kinderen beneden, in de opvangruimte te laten slapen tot de leeftijd van 6 maanden
Op zich geen grote vernieuwingen, dit werd immers ook al geadviseerd sinds 2008, toen de brochure “open je ogen” Wiegendood en ongevallen bij baby’s en  peuters voorkomen, verspreid werd.
Onderzoek toont echter aan dat  de factor stress toch een groter aandeel krijgt als  mogelijke oorzaak van wiegendood, waardoor de wenmomenten nu actief in het daglicht geplaatst worden.
Doch, het artikel eindigt met de zin:
In kindercèches of bij onthaalouders slapen jonge kinderen niet in de woonkamer, maar Kind en Gezin vraagt wel dat er ‘toezicht' gehouden wordt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...