vrijdag 20 mei 2011

Picknicken tijdens de Week van de Opvoeding

Op 18 mei, tijdens de Week van de Opvoeding, organiseerde de provincie Vlaams-Brabant een gratis picknick en leuke activiteiten voor ouders en hun kinderen in het Provinciedomein Huizingen. De provincie wil hiermee informele contacten tussen ouders stimuleren. Zo kunnen ze elkaar ondersteunen bij de opvoeding.
Kindertheater Foesiemauw en de Boomfanfare zorgen voor spektakel en muziek.
Ouders willen graag superhelden zijn. Ze goochelen om werk en gezin te combineren. Vaak voelen ze zich verantwoordelijk voor alles wat hun kinderen overkomt, zelfs als ze daar geen invloed op kunnen hebben. Als iets dan niet naar wens verloopt, ontstaat er twijfel: 'Doe ik het wel goed?', 'Had ik niet beter?...'. Op zo'n momenten brengt een babbel met een ander ouder vaak raad op gewone opvoedinsgvragen. Daarom organiseren we op woensdag 18 mei een ontmoetingsnamiddag voor deze superhelden en hun gezin. Want we weten dat informele ontmoetingen tussen ouders een belangrijke steun zijn bij het opvoeden.

Ontmoeting helpt ouders bij opvoeding van kinderen
De provincie bracht, samen met de K.U.Leuven, in kaart waar ouders elkaar ontmoeten. Want ouders kunnen elkaar zelf ondersteunen bij de opvoeding door hun twijfels te uiten en daarop een antwoord te krijgen via tips van andere ouders.
Deze ontmoetingen vinden plaats in een speelstraat, een koffiehoekje aan de schoolpoort of een buurtpleintje. De 'goede voorbeelden' werden in een bronnenboek gegoten waar gemeentebesturen inspiratie uit kunnen putten om zo'n ontmoetingsplaats te organiseren binnen hun gemeente.

Voor ons als overheid is het belangrijk aandacht te blijven hebben voor de vereenzaming van veel gezinnen. Gezinnen zijn mobieler geworden. Ze blijven niet onder de kerktoren wonen en komen vaak terecht in wijken waar ze de anderen niet kennen. In anonieme straten worden ouders inderdaad individueel verantwoordelijk voor hun kinderen. Daarom zijn maatregelen die ouders weer binnen een netwerk plaatsen zinvol. Door de ouders weer met elkaar te verbinden, geven we hen de kans om elkaar echt te ondersteunen.Dat vraagt om een andere aanpak van woonwijken, met meer plaatsen die spontane ontmoetingen toelaten, zoals speeltuinen, fonteintjes of buurtwinkels.

Provinciale subsidies voor gemeenten die ouders ondersteunen
We weten nu dat ouders baat hebben bij een goede ondersteuning en gemeenten die deze ondersteuning aanbieden, zorgen voor een beter welzijn van ouders en kinderen. Daarom geeft de provincie subsidies aan gemeenten die activiteiten organiseren voor ouders met kinderen in het kader van de week van de opvoeding.
Gemeenten, OCMW's  en organisaties kunnen een subsidie van 1000 euro voor opvoedingsondersteuning krijgen voor de organisatie van een activiteit voor ouders en kinderen. Dat kan gaan om infoavonden, vormingen, informele picknicks of samenspeeldagen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...