donderdag 11 oktober 2012

brief aan de nieuwe gemeentebesturen

Ter gelegenheid van de Dag van de Onthaalouder/kinderbegeleider én de komende gemeenteraadsverkiezingen vraagt Landelijke Kinderopvang aandacht voor alle vormen van kinderopvang: gezinsopvang, groepsopvang voor baby’s en peuters en opvang van schoolgaande kinderen. In veel gemeenten is er een nijpend tekort.
Een kwalitatieve opvang in eigen buurt verhoogt de levenskwaliteit van de plaatselijke gemeenschap. Kleine schooltjes overleven dankzij plaatselijke georganiseerde opvang van baby’s en peuters én schoolgaande kinderen.
Kinderopvang is een belangrijke factor in een goed draaiende economie. Kinderopvang geeft aan de volwassenen van morgen een basis mee in leren samenleven, in de ontwikkeling van de competenties en in openheid voor de diversiteit van mensen.

Onthaalouders en kinderbegeleidsters: kraks in hun vak!
Meer dan 7000 onthaalouders zorgen in Vlaanderen voor een kleinschalige en flexibele gezinsopvang in een huiselijke sfeer. Samen vangen ze dagelijks 37.000 kinderen op! 
Van die 7000 onthaalouders zijn er 2200 aangesloten bij Landelijke kinderopvang. Zij zijn werkzaam in 130 Vlaamse gemeenten.
Daarnaast werken meer dan 750 kinderbegeleiders in de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang Stekelbees.
De inzet die van onthaalouders en kinderbegeleiders verwacht wordt is groot en de taak die zij dagelijks vervullen is veelzijdig: spelen, zorgen, traantjes drogen, gezelligheid maken, eten bereiden, in slaap sussen, poepen proper maken, opruimen, zingen, gek doen, nieuwe dingen uitvinden, op ontdekking gaan met de kinderen, verwonderd zijn, samenwerken met anderen, nadenken over opvoeding, afspraken voorleven en bewaken, de gebruiksaanwijzing van elk kind onderzoeken, werkorganisatie….
Maar vooral zien ze heel graag kinderen en beseffen ze dat elk kind en zijn ouders uniek zijn en maatwerk noodzakelijk is .
Jaarlijks biedt Landelijke Kinderopvang de onthaalouders en kinderbegeleiders opleidingen aan  m.b.t. de ontwikkeling van jonge kinderen en concrete tips i.v.m. verzorging, voeding, EHBO, spelen met kinderen, communicatie met ouders, werkorganisatie, veiligheid enz.
Onze gespecialiseerde medewerkers bieden hen advies en ondersteuning op maat.
Onthaalouders en kinderbegeleiders zijn onmisbaar in de kinderopvang en in onze maatschappij. Zij verdienen onze grootste waardering.
Daarom zetten we hen vandaag in de kijker en roepen we de gemeenten op aandacht te hebben voor kinderopvang en in het bijzonder deze bijzondere groep mannen en vrouwen, want ze zijn een krak in hun vak.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...