vrijdag 5 oktober 2012

het SMOS-project van Stekelbees

De Initiatieven Buitenschoolse opvang van Vlaams-Brabant zetten natuur en milieu in de kijker tijdens hun activiteiten in de opvang. 
Sinds het voorjaar van 2012 loopt het SMOS project: ‘Spelen met Milieu in Opvang Stekelbees.‘  
Afvalpreventie, de natuur als speelomgeving, duurzaam omgaan met energie en water, zijn inspiratiebron voor vele uren speelplezier.
Materiaal uit de natuur is een rijke bron die zintuigen prikkelt op een speelse manier. De kinderen van Stekelbees in Bekkevoort ondervonden dit toen ze een blote voetenpad in Zutendaal uitprobeerden. Een aanrader voor lagere schoolkinderen!


In Stekelbees Bekkevoort zijn ze zich ook bewust dat afval moet vermeden worden. Als er toch afval is, is het heel belangrijk dat het op de juiste manier gesorteerd wordt. Twee jaar geleden kwamen Zeppe en Zikki op bezoek in de opvang om kinderen en begeleidsters gedurende veertien dagen vertellen hoe het moest. Vorig jaar in juli kwam Geronimo Stilton op zijn beurt langs en gaf de opdrachten om duurzaam om te springen met materiaal. Dit jaar zal hij opnieuw langskomen om te kijken of alles nog naar wens verloopt.  
Tijdens de herfstvakantie van 2012 zijn de kinderen actief bezig met afval!

De kinderen van Stekelbees in Korbeek-Lo hebben samen met hun begeleidsters zonnebloemen gezaaid en in de tuin geplant. In april begonnen ze ermee. Eerst in potjes zaaien en laten groeien in de veranda. Dag na dag groeiden de  zaadjes verder  uit  tot stevige  zonnebloemplantjes. Op een woensdagnamiddag in mei waren ze sterk genoeg om een plekje in de tuin te krijgen. Er kwamen ook wilde aarbeiplantjes bij. Zo konden de kinderen een ganse zomer spelen en genieten in een kleurige tuin. 
Maar ook tijdens de herfst en de winter wordt er gezaaid en geplant in de IBO in Korbeek-Lo. Dankzij de witloofbox van de provincie Vlaams-Brabant kunnen ze vanaf  november witloof telen in hun IBO. In de kerstvakantie zal er gezellig gekookt worden en trakteren ze zichzelf op gezonde  en lekkere hapjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...