zondag 20 maart 2011

tieners krijgen een stem in Stekelbees Korbeek-Lo

Kinderen hebben het recht om gehoord te worden over zaken die hen aanbelangen. Dit recht staat beschreven in het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind. Ook binnen de kinderopvang moet kinderparticipatie worden nagestreefd. 

Stekelbees Korbeek- Lo besloot dit jaar een project kinderparticipatie op te starten, specifiek gericht tot tieners. De keuze voor deze doelgroep leek aangewezen, aangezien tieners zich niet altijd zo goed voelen binnen de buitenschoolse opvang. Zij voelen zich al te groot om in de opvang te verblijven en willen erkend worden in hun groei naar volwassenheid. Om de behoeften van tieners binnen Stekelbees Korbeek-Lo beter te leren kennen, werd een ‘tienerraad schooljaar 2010-2011’ opgestart. Hieraan gingen verkiezingen vooraf. Gedurende een week konden tieners hun stem uitbrengen voor de bepaling van het voorzitterschap. De tieners onthaalden het idee van een tienerraad enthousiast. De verkiezingen werden dan ook hét onderwerp van de week. Het beloofde een spannende strijd te worden om het voorzitterschap. 
Na de bekendmaking van de voorzitter volgde een receptie met een hapje en een drankje om de tienerraad met kersverse voorzitter te vieren. De tieners waren helemaal klaar voor de eerste tienervergadering.

De tienervergaderingen vinden tweemaandelijks plaats over een onderwerp dat tieners zelf bepalen via stemming. De vergaderingen worden opgevolgd door vaste begeleiding ter ondersteuning van voorzitter en verslaggever. 
Op deze vergaderingen krijgen tieners enerzijds de kans om hun behoeften binnen de opvang kenbaar te maken. Anderzijds is het de bedoeling dat tieners in samenspraak met de begeleiding zoeken naar mogelijke oplossingen. Meer bepaald wordt samen bekeken in welke mate en op welke manier aan hun behoeften kan worden voldaan. De eerste tienervergadering over de inrichting van de tienerkamer resulteerde in enkele nuttige afspraken tussen tieners en begeleiding. Om de vergadering voor de tieners zo aangenaam mogelijk te maken werden dan ook verschillende speelse elementen ingebracht. Een eerste speelse element was de plaatsing van meubels. De tieners zelf werden benderd als architecten, ze konden een zelfgetekend plan indienen met hun visie over de inrichting. Ook het tweede agendapunt over het bouwen van kampen in de ruimte werd op een speelde manier benaderd. Voor- en nadelen van dit zelfgebouwd kamp werden besproken. 

Het hele project van de tienerraad werd als een positieve ervaring omschreven, zowel door de tieners zelf, als door de begeleiding van Stekelbees Korbeek-Lo. De aanblik van gemotiveerde tieners en veelbelovende resultaten maken een blijvende inzet voor de tienerraad de moeite waard!
Katrien Wachters




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...