woensdag 30 maart 2011

ravotten in open lucht

Kinderen die op regelmatige basis buiten spelen, ervaren heel wat voordelen. Ravotten in open lucht is – onder andere – goed voor hun gezondheid, het bevordert de motoriek en het brengt hen heel wat bij op het vlak van sociale vaardigheden. 


Waarvoor buitenspelen goed is 


Buiten spelen betekent bewegen: hinkelen, touwtje springen, klauteren, voetballen, fietsen… Daardoor verloopt de motorische ontwikkeling van een kind vlotter, werken de zones in de  hersenen beter samen en zal het kind ook beter lezen, schrijven…
Buitenspelen leert kinderen ruimte, diepte, afstand en snelheid beter in te schatten. 
Kinderen raken buiten hun energie kwijt. Je kind mag roepen, rennen en springen tot het niet meer kan.
Door buiten te spelen leren kinderen hoe de wereld rondom hen in elkaar zit. Groeien wortelen echt onder de grond? Hoe lang zou het duren voor glas vergaat?
Buiten ontmoet een kind andere kinderen. Door samen te spelen ontwikkelt een kind ook zijn sociale vaardigheden, oefent zo zijn taal, leert omgaan met winst en verlies, met rolverdelingen en bouwt een gezonde dosis assertiviteit op. Dat alles vergroot de kans om makkelijk aansluiting bij anderen te vinden.
Tv kijken, huiswerk maken:een kind moet daarvoor zijn aandacht richten. Dat is voor buiten spelen vaak niet nodig. Daarom vermindert het stress.
Kinderen ontdekken buiten bovendien makkelijker de mogelijkheden van hun eigen lichaam. Dat geeft zelfvertrouwen en motiveert en stimuleert een kind om weer nieuwe dingen te ontdekken. Als een kind zich zeker van zichzelf voelt zal hij ook makkelijker met andere kinderen spelen.
Een kind leert buiten gaandeweg zelf zijn spel te organiseren: het is niet mama die een vriendje belt en een spelletje voetbal voorstelt. Buiten, en zonder het waakzaam oog van  ouders, halen ze hun organisatorische capaciteiten en zin voor initiatief boven.


Meer inspiratie op: http://www.groeimee.be - over opvoeden gesproken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...