vrijdag 25 november 2011

de voorleesweek in Stekelbees Damme

Het is niet altijd even eenvoudig om een activiteit uit te werken voor de woensdagnamiddag omdat er kinderen zijn van alle leeftijden. En het is toch de bedoeling dat de activiteit voor iedereen uitdagend en aangenaam is.
Deze week was het dus voorleesweek waar we de kinderen zo veel mogelijk kennis laten maken met verschillende soorten boeken en hun verhalen. 
Ik nam dit thema met beide handen aan en werkte een activiteit uit rond een sprookje. Want sprookjes blijven verhalen waar de kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan en waar ook alles mogelijk is.
‘Duimelijntje’ was het uitverkozen sprookje omdat het niet het gekendste sprookje is maar waar er toch veel avontuur inzit.
Er was in deze week ook al een voorleeshoekje gemaakt met matten en kussens zodat de kinderen gezellig rond de voorlezer konden zitten.
Het sprookje sprak de kinderen aan omdat het zeer vlot en mooi geschreven is en hierdoor volgden de verschillende avonturen zich vlot op. Zelfs de grotere kinderen onder ons luisterden heel geboeid mee.
Dat iedereen goed geluisterd had, bleek nogmaals toen we het sprookje overliepen zonder het boek en de kinderen mijn vragen konden invullen.
Na het verhaaltje was het tijd voor een beetje meer actie. In het sprookje wordt Duimelijntje voorgesteld aan de mol waar ze later mee zou moeten trouwen. Duimelijntje vindt dit niet zo leuk omdat ze houdt van de zon en in de gangen van de mol is het altijd donker. Ik liet de kinderen de gangen van de mol namaken met tafels, de speelrups en lakens. Zo konden ze dan spelen in de gangen van de mol. Dit viel ook heel erg in de smaak van de kinderen want ze kropen er keer op keer in en uit. En zelfs toen de activiteit gedaan was, speelden ze verder in de gangen.
Dit was voor mij een geslaagde activiteit omdat ik zag dat de kinderen zich lieten meeleven met het verhaal en door het namaken van de gangen van de mol werd het sprookje zelfs een beetje tastbaar.
Ben Aerts
IBO Damme



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...