zondag 20 november 2011

'het geheim van geluk' in As

Tijdens de vormingsavond van Landelijke Kinderopvang op donderdag 17 november, in gemeenschapscentrum De Drieschaar te As, zorgde Leo Bormans voor een boeiende uiteenzetting ‘Het Geheim van Geluk’. Bormans baseert zijn interactieve en verrassende voorstelling op de inzichten van “Geluk. The World Book of Happiness”. De manier waarop we in het leven staat, weerspiegelen we iedere dag op de kinderen die ons worden toevertrouwd. De genodigden van de avond waren ouders, onthaalouders, vertegenwoordigers van gemeente en organisaties.
Het was een feestelijke avond naar aanleiding van het 35 jarig bestaan van de diensten onthaalouders Landelijke Kinderopvang As-Opglabbeek-Houthalen en Maaseik-Kinrooi. In 1976 werd de eerste dienst voor onthaalouders opgericht in As en Maaseik.  Daarna volgden nog 7 andere diensten verspreid over de provincie. 
In de jaren zestig en zeventig was kinderopvang bij onthaalouders aan huis eerder een vriendendienst. Iets dat je graag deed voor je buurvrouw wanneer zij ging werken. Vanuit dit engagement groeide in Vlaanderen een groot netwerk van diensten voor onthaalouders. Het grootste gedeelte van de gesubsidieerde opvang wordt door hen verzorgd. In Europa is deze opvangvorm nergens zo sterk verspreid en uitgebouwd.
Landelijke Kinderopvang koos voor de formule van onthaalouders omdat deze formule best geschikt is voor opvang op het platteland.  De opvang in gezinsverband biedt bovendien de meeste kansen tot een warm en persoonlijk contact en benadert het meest de eigen gezinssituatie.  Het werken met onthaalouders vraagt geen dure infrastructuur en kost de overheid vijfmaal minder dan de opvang in kinderdagverblijven.  Landelijke Kinderopvang zorgt voor de begeleiding en voortdurende vorming van de onthaalouders.  Hierdoor kan men de kwaliteit van de opvang waarborgen.

Waar staan we nu, 35 jaar later? De dienst van Maaseik-Kinrooi heeft vandaag 74  werkende onthaalouders en telt op jaarbasis  meer dan 800 kindjes in de opvang. De dienst in As-Opglabbeek en Houthalen heeft 66 werkende onthaalouders die samen op jaarbasis 900 kindjes opvangen. In Vlaanderen zijn er 2300 onthaalouders aangesloten bij Landelijke Kinderopvang. Op jaarbasis zorgt de organisatie voor de opvang van meer dan 50 000 kinderen bij onthaalouders, in initiatieven buitenschoolse opvang, kinderdagverblijven en lokale diensten en via bedrijfsopvang.
Wie meer informatie wenst over kinderopvang of over onthaalouder worden, kan contact opnemen met de helpdesk op 070/246 041 of via limburg@LandelijkeKinderopvang.be




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...