woensdag 22 december 2010

witloof kweken in de klas en de buitenschoolse opvang

We lieten je al eerder weten dat de provincie Vlaams-Brabant een witloofbox ontwikkelde om kinderen groenten te leren proeven. Niet evident want sommigen halen hun neusje op voor deze groenten maar toch heeft de box succes! 
De box werd enkele weken geleden verspreid naar scholen en buitenschoolse kinderopvang, de provincie biedt heb gratis een handig teelpakket aan. Met deze witloofbox komen kinderen op een speelse manier in contact met deze groente, die ze zelf ook leren telen.De leerlingen van het derde leerjaar van de Vrije Basisschool Tremelo toonde de resultaten van hun witloofoogst en gaan ze deze groente bereiden voor hun kerstfeestje.
Kinderen hebben nog meer smaakpapillen en halen daarom vaak hun neus op voor groenten met een wat bittere smaak. Jammer, want we weten allemaal dat voldoende groenten eten mee aan de basis ligt van een gezonde voeding. Maar witloof kan je wel leren eten. Het ludieke figuurtje Wimmeke W. maakt de kinderen en leerkrachten op een speelse manier wegwijs doorheen deze box met teeltmateriaal, een handleiding en lesmateriaal. Met de witloofteeltkit en het handige stappenplan kan men in de klas aan de slag gaan en op een eenvoudige manier witloof telen.
De leerlingen gingen enthousiast aan de slag met hun witloofbox en volgden de instructies van de handleiding. De strip van Wimmeke Witloof werd in de klas gelezen en ingekleurd. Het derde leerjaar heeft een witloofteler bezocht en het witloof uit de box geoogst. Ze gaan nu met hun zelf gekweekte groenten een kerstfeestje bouwen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...