donderdag 9 december 2010

luieruitslag: vervelend maar niet ernstig

Hoe ontstaat luieruitslag?

Luiereczeem ontstaat door een combinatie van warmte, vochtopeenhoping, te langdurig contact met ontlasting en urine en vervolgens wrijving. Bovendien zitten in urine en ontlasting stoffen die de huid kunnen irriteren. Het wrijven van de luier langs de billen maakt dit nog erger. Als een baby lang een vieze luier omheeft, wordt de kans op irritatie groter. Vooral diarree kan een baby erge luieruitslag bezorgen.
Katoenen luiers kunnen de kans op luieruitslag vergroten, omdat ze het vocht langer bij de huid houden dan wegwerpluiers. Bovendien kunnen in de was restjes wasmiddel of wasverzachter achterblijven die het gevoelige huidje van de baby kunnen irriteren.
Kinderen die flesvoeding krijgen, zouden iets meer kans op luierdermatitis hebben. Het volksgeloof dat tandjes krijgen luieruitslag kan veroorzaken, heeft geen wetenschappelijke basis.
Een schimmelinfectie van de huid, zoals de Candida albicans, of minder vaak, een bacteriële infectie zoals impetigo, kan ook luieruitslag veroorzaken. Een dergelijke uitslag beslaat het hele luiergebied, inclusief de huidplooien. Als de luieruitslag langer dan 1 week duurt, is de kans op een schimmelinfectie groter. Een candida infectie is te herkennen aan de schilferende randjes van de rode plekken en de kleine rode vlekjes met een schilferend randje net buiten de grote rode plekken. Soms kan een candida infectie ook met kleine witte puistjes gepaard gaan.
Over de behandeling van luieruitslag lees je meer op www.gezondheid.be
Je kan je trouwens inschrijven op de gratis nieuwsbrief!

2 opmerkingen:

  1. Beste Patricia,
    Jammer dat door dit artikeltje wasbare luiers in een negatief daglicht komen te staan. Juist ouders die wasbare luiers gebruiken, zorgen ervoor dat hun kinderen niet te lang in een natte luier liggen! Ook wordt er uiteraard geen wasverzachter gebruikt, aangezien de ingrediënten vervelende uitslag op de huid kan geven. Je dient dus voor alle kleding die rechtstreeks op de babyhuid gedragen wordt, geen wasverzachter te gebruiken. Dat er eerder luieruitslag ontstaat door wasbare luiers is een fabeltje. De huid kan juist prima ademen door gebruik te maken van dit soort luiers waardoor het zgn. broeien wordt voorkomen. Dat is zoveel beter voor de huid dan een plastic, afsluitende luier. Niet voor niets dragen vele kinderen met een zeer gevoelige huid geen wegwerpluiers, maar wasbare luiers van bijvoorbeeld bamboe, hennep en ook kunstvezels! Vriendelijke groet,
    C. van Zorge

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste, dit artikel werd overgenomen uit de site gezondheid.be, het was geenszins mijn bedoeling een standpunt in te nemen pro of contra wasbare luiers.
    Persoonlijk ken ik (onthaal)ouders met zeer goede ervaringen bij het gebruik van de herbruikbare luiers.
    Dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...