donderdag 14 juli 2011

vervelen is goed

Tijdens de vakantie gaan kinderen op kamp, op reis, naar een vroegere onthaalmoeder, naar de vakantieopvang, bij vriendjes spelen, … 
We plannen de vakantie vol omdat we denken dat kinderen zich niet mogen vervelen. Maar volgens specialisten is verveling net nodig en goed voor een kind.


Tijdens de schoolweken leven kinderen volgens een vast dagpatroon. Dit patroon valt tijdens de vakantie weg. Ouders willen dit wegvallen opvangen en boeken de vrijetijd van hun kinderen vol. Jan Van Gils van het onderzoekscentrum Kind &Samenleving  houdt vol dat dit niet de juiste oplossing is. Je moet de kinderen niet alles voorschotelen, kinderen moeten ook leren wat zij graag doen en hoe ze hun dag zinvol kunnen invullen.


Ook Alvin Rosenfeld, schrijver van “The over-scheduled child” belicht in zijn onderzoek de voordelen van de verveling.  Kinderen moeten ook volgens hem zelf uitzoeken wat ze willen doen. Dit stimuleert hun creativiteit, ze gaan een eigen spel uitvinden of een fort bouwen. Zo krijgen ze ruimte om hun verbeelding de vrije loop te laten en ontwikkelen ze hun zelfstandigheid.
We mogen die zelfstandigheid natuurlijk niet te ver drijven. Verveling kan ook genadeloos toeslaan, zeker naar het einde van de vakantie toe. Jan Van Gils raadt aan om kinderen structuur te blijven bieden door kleine klusjes te organiseren zoals afwassen, kuisen of tuinieren. Daarnaast geef je je kind de ruimte om de eigen verbeelding te gebruiken. De beste plaats daarvoor is buiten in de tuin of op straat. De meeste impulsen vindt het daar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...