maandag 1 augustus 2011

De koudeketting

Diepvriesproducten vervangen superverse producten, de smaak en voedingswaarde blijven bewaard, maar je moet verstandig omgaan met de 'koudeketting'.


Van de winkel naar huis
Leg diepvriesproducten zo veel mogelijk samen, bijvoorbeeld in een isoleertas, plaats ze bij het vervoer in de koffer van je auto.
Optimale bewaring
Diepvriesproducten bewaar je best op een temperatuur van -18 graden °C of lager. Op die temperatuur kunnen ze nog maanden bewaard worden. Controleer de datum op de verpakking en sluit de verpakking steeds goed af, zo vermijdt je dat de voeding 'verbrandt' door de koude. Om energie te besparen wanneer je diepvriezer niet volledig is, kan je lege plaatsen opvullen met piepschuim, bakjes voor ijsblokjes of lege kartonnen dozen.
Zelf invriezen
- Als je zelf producten wil invriezen, is het aangeraden om dat zo snel mogelijk na aankoop te doen en op een zo laag mogelijke temperaturen. Zo hebben micro-organismen geen kans om zich te ontwikkelen.
- Verdeel de in te vriezen producten in kleine porties. Zo bereikt de temperatuur van - 18gr heel vlug de kern van de producten.
- Bij enkele groenten als wortelen, boontjes...is het aangeraden om ze eerst te blancheren: laat water koken en leg de groenten er heel kort in. Op die manier wordt het ontwikkelingsproces van de micro-organismen stilgelegd. Koel de groenten daarna snel af in een koudwaterbad en vries ze onmiddellijk in.
Vooraf ontdooien of niet? 
Dat hangt af van het soort product:
Groenten: vooraf ontdooien is overbodig, de groenten blijven krokanter als je ze niet ontdooit
Vis: ontdooien is niet nodig als je hem klaarmaakt in een vloeistof (water, bouillon..), in de microgolf of in de oven.
Ontdooi hem als je de pan of grill gebruikt.
Vlees: bij voorkeur oppervlakkig ontdooien, leg het vlees een dag vooraf op de koudste plaats in de koelkast of gebruik snel de ontdooistand van je microgolf. Laat vlees NOOIT buiten de koelkast ontdooien...Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...