dinsdag 23 augustus 2011

Buitenschoolse opvang Aarschot leert kinderen gezond eten en drinken

In de stad Aarschot is het Initiatief voor Buitenschoolse Opvang (IBO) van Landelijke Kinderopvang al een jaar lang actief bezig rond de thema’s gezonde voeding en lichaamsbeweging. Tijdens de zomermaanden organiseren de begeleiders nu ook activiteiten voor de kinderen rond het thema ‘Drink water… de rest komt later!’.
Begin vorig schooljaar startte het project ‘gezonde voeding’ in de 9 Stekelbeeslocaties van Landelijke Kinderopvang, vertelt Nathalie Reniers, verantwoordelijke van IBO Aarschot. Na een opleiding met een diëtiste zijn de begeleiders meteen van start gegaan door gezonde alternatieven voor de klassieke tussendoortjes aan te bieden. 3 dagen per week krijgen de kinderen nu gezonde vieruurtjes. Daarbij hebben de opvanglocaties de keuze uit 4 themadagen: groentedag, zuiveldag, graandag of fruitdag.
We proberen zoveel mogelijk streekgebonden producten aan te bieden, wat niet altijd even gemakkelijk is aangezien we het budget van 0,41 euro per tussendoortje willen respecteren. Gelukkig helpen sommige lokale producenten ons een handje om de kosten te drukken, aldus Nathalie Reniers.
Drink water… de rest komt later!
Een paar maanden geleden kwam Nathalie voor het eerst met Viasano in contact via de projectleidster van Aarschot. Ze was meteen enthousiast. 
Met Viasano kunnen we nog een stapje verdergaan door zowel kinderen als ouders via concrete activiteiten en brochures te sensibiliseren rond gezondheidsthema’s. Het thema ‘water’ sprak me erg aan omdat we binnen ons project de kinderen ertoe aanzetten meer water te drinken. 
In de 9 Stekelbeeslocaties mogen de kinderen geen frisdrank drinken en in de kinderopvang van Gelrode drinken de kinderen 2 dagen per week enkel water.
Tina Van Hoof is begeleidster binnen Landelijke Kinderopvang: Op 2 locaties organiseerde ze deze zomer educatieve spelen rond water. Zo liet ze de kinderen verschillende soorten water, al dan niet met siroop, proeven en moesten de kinderen raden om welke smaak het ging. De meeste kinderen krijgen enkel zoete dranken mee. Ik vind het erg belangrijk om de kinderen water te leren drinken, want veel kinderen lusten helemaal geen water!
Niet alleen de kinderen zijn enthousiast over de activiteiten en de themadagen, maar ook de ouders. Het is niet altijd gemakkelijk om de ouders mee te krijgen, maar eens ze de affiche en brochure zien, zijn ze enthousiast en blij dat de opvang zich inzet voor de gezondheid van hun kinderen! 


Els VINCKX
Schepen van Jeugd en Welzijn
els.vinckx@aarschot.beGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...