dinsdag 2 augustus 2011

Wij gaan picknicken en nemen mee ...

Een picknick is de tuin of in de buurt is altijd feest en een goede gelegenheid om er eens met de opvangkindjes of je gezin op uit te trekken. Een rustige locatie, mooi weer en een goed gevulde picknickmand, meer is niet nodig. Met onderstaande lekkere en gezonde tips kan jouw picknick alvast niet meer mislukken.


Een eenvoudige picknick kan altijd en overal en vraagt weinig voorbereiding. Kies bij de bakker bijvoorbeeld verschillende soorten en vormen (bruine) broodjes. 
Kies als beleg geen al te vette vleeswaren of slaatjes op basis van mayonaise. Geef de voorkeur aan magere belegsoorten zoals ontvette ham, varkensgebraad, rosbief, kippenwit, light-kaas, magere plattekaas of kruidenkaas.
Geef de broodjes een gezonde en verfrissende toets met schijfjes tomaat en komkommer, geraspte wortelen, waterkers, verschillende slasoorten, radijsjes, augurken, reepjes paprika, enz. Je kan ook fruit zoals stukjes perzik of aardbeien nemen in de plaats van groenten.
Groenteslaatjes, al dan niet met koude aardappelen, pasta of rijst gemengd, zijn altijd in trek op een picknick. Neem de (yoghurt)dressing in een apart doosje mee zodat iedereen zelf naar believen dressing kan nemen.
Gerechten zoals groentequiches, tortilla’s, wraps, gevulde filopakketjes en gazpacho vragen meer voorbereiding maar geven de picknick een exotisch karakter. Vis zoals sardientjes, sprotjes en makreel, zorgen voor een mediterrane toets.
Voorzie een dessert om na te genieten. Vers seizoenfruit of een fruitsla is ideaal. Een melkdessertje is ook lekker en gezond op voorwaarde dat je het koel kan bewaren in een koelbox.
Water is de beste dorstlesser. Ook voor kinderen die zich tijdens een warme zomerdag behoorlijk in het zweet kunnen werken en hun vochtgehalte regelmatig op peil moeten brengen. Voor meer smaak kan je er wat verse citroen in persen of er een scheutje fruitsap bij doen.
Biedt fruitsap enkel aan als extraatje, niet als dorstlesser.
Picknicken met echt servies en echte glazen staat chic maar vraagt ook meer in- en uitpakwerk. Plastieken of kartonnen borden en bekers zijn handiger en kunnen na gebruik meteen de vuilnisbak in. Voorzie voldoende bestek en verras de kinderen met bijvoorbeeld vrolijk gekleurde drinkbekertjes en rietjes.
Een potje met wat confituur of honing verderop kan insecten weghouden van de picknicktafel.
Bij warme temperaturen is het aangenamer picknicken maar kan voedsel ook sneller bederven. Hou bij het in- en uitpakken van de picknick rekening met de volgende tips om achteraf klachten over buikpijn of erger te vermijden:
Was je handen met water en zeep alvorens de picknick klaar te maken.
Verpak alles zorgvuldig en bewaar in de koelkast.
Breng pas kort voor het vertrek de producten vanuit de koelkast over naar een voldoende gekoelde koelbox of -tas (4°C). Dit geldt zeker voor het beleg (al dan niet al op de broodjes), melkdrankjes en –desserts. Groenten, fruit en andere drankjes zijn ook lekkerder wanneer ze fris worden opgediend.
Zoek bij voorkeur een eetplekje in de schaduw. Stel de picknick niet bloot aan de volle zon.
Laat bederfbare voedingsmiddelen niet langer dan één tot twee uur ongekoeld buiten staan. Onder invloed van de zomerwarmte vermenigvuldigen bacteriën zich snel in het voedsel. Krijgen we er te veel van binnen, dan neemt het gevaar voor een voedselvergiftiging toe.
Is iedereen klaar en zijn er restjes. Laat ze dan niet liggen maar pak ze onmiddellijk en zorgvuldig in en bewaar ze in de koelbox. Indien dit niet mogelijk is, gooi je ze beter weg.
Voorzie voldoende servetjes, keukenpapier of vochtige handdoeken voor vuile handen.


Bron: NICE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...