vrijdag 5 augustus 2011

Help een wesp!

Wespen zijn maar tijdelijk talrijk en agressief in onze buurt aanwezig.  Van de honderd soorten zijn er maar enkele zo vervelend als deze die we nu ontmoeten.
preventie:
vermijd contact met wespen, bv door afval onmiddellijk uit ruimten te verwijderen, afvalcontainers verder weg van gebouwen te plaatsen.  Binnen te eten en drinken met gesloten ramen en deuren zodat wespen daar ook niet naar de zoetigheid komen. Zoek met de kinderen plekken op uit de buurt van grote wespenactiviteit. 
Help een wesp!   
Niet alles wat vliegt en of een gele kleur heeft is een wesp of bij. Leer kinderen niet te panikeren maar zich rustig te houden. Kijk eerst goed over welk insect het gaat, er zijn ook zweefvliegen die totaal ongevaarlijk zijn en een beetje lijken op een wesp.  Is het toch een bij of een wesp?: doe je mond toe, je armen tegen je lichaam en ga rustig uit de buurt.  Zo vermijd je dat het insect per ongeluk in je mond of mouwen vliegt en daar panikeert.  Bijen sterven als ze steken dus doen dit alleen als ze zichzelf of de kolonie bedreigd zien.  Wespen overleven zelf wel als ze steken.  Gebruik geen insecticiden in de buurt van kinderen!  Slaan met een klopper maakt de overlevende wespen agressief, wespen communiceren met elkaar en kunnen jou als gevaarlijk voor de kolonie aanduiden.
Mag je dan niet gezellig picknicken? Natuurlijk wel, maar weet welk ongemak je tegemoet gaat. Met een klein groepje ergens waar amper afval of menselijke activiteit is of met een hele grote groep in de buurt van afvalemmers vol zoetigheid? Dat stel je misschien beter uit tot in het najaar of de lente?


ingezonden door Heidi Berckmans, verantwoordelijke veiligheid Zuid-Hageland
wesp

zweefvliegGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...