dinsdag 26 april 2011

Hotel Mama kost 250 euro per maand

Werkende jongeren die thuis wonen, zouden gemiddeld 250 euro per maand moeten bijdragen voor 'Hotel Mama'. Dat heeft de Gezinsbond berekend. Zij hebben een speciale calculator ontwikkeld die rekening houdt met leeftijd, gezinsinkomen en vaste kosten. Ouders hebben met deze calculator een richtlijn om een bedrag te betalen.

Jongeren protesteren dikwijls als ouders hen ineens laten betalen voor wat ze tot dan toe gratis kregen. Dit kan leiden tot hevige discussies. Ouders vinden het vaak logisch dat hun kinderen bijdragen, vaak uit principe, om hun kinderen de waarde van geld te leren. Veel ouders doen het echter ook uit noodzaak. Ze verliezen immers voordelen als kinderbijslag, belastingvermindering en eventueel alimentatie. Zeker voor alleenstaande ouders is een bijdrage van hun werkende kinderen onontbeerlijk. Er zijn geen regels of wetten die bepalen hoeveel dit moet zijn. De periode dat jongeren nog thuis wonen en werken is immers een mooie gelegenheid voor hen om te sparen voor later. Het moet dus een redelijk bedrag blijven.

Dus heeft de Gezinsbond een calculator gemaakt die ouders een richtlijn geeft om een bedrag te bepalen. De module berekent op basis van statistieken en gemiddelden wat een kind zijn ouders effectief kost per maand. Je moet hiervoor enkel het gezinsinkomen, de leeftijd en de gezinssamenstelling ingeven.  Hierbij gaan we er wel van uit dat de jongeren extra's - zoals gsm-rekening of kosten voor een auto - zelf betalen. De calculator geeft ook een overzicht van alle uitgavenposten apart. Zo kan het kind precies zien hoeveel alles kost en waar zijn geld voor dient. Dat maakt de discussies een pak eenvoudiger.

De cd-rom met calculator en handleiding kost 10 euro voor leden van de Gezinsbond en 20 euro voor niet-leden.
Te bestellen via studiedienst@gezinsbond.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...