zondag 24 april 2011

'Vrouwen met kinderwens laten zich beter vaccineren'


In het kader van de Europese Vaccinatieweek hamert Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen op het belang van vaccinaties.
De Vlaamse vaccinatiecampagne staat dit jaar in het teken van het thema 'zwangerschap en vaccinatie'. Bedoeling is om vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen te informeren over de voordelen van vaccinaties.
De vaccinatiegraad bij zuigelingen ligt in Vlaanderen al enkele jaren boven de 95 procent. Toch blijft het volgens minister Vandeurzen belangrijk om de mensen te blijven informeren over de voordelen van vaccinaties. 'Die voordelen zijn veel groter dan de mogelijke risico's van vaccins of het niet-vaccineren', aldus Vandeurzen.

De voorbije dagen doken berichten op over het opnieuw oprukken van kinderziektes als mazelen, kinkhoest en bof omwille van vaccinatievrees bij sommige ouders. Alle artsen en vaccinatoren krijgen dezer dagen een brief in de bus die hun speciale aandacht vraagt voor de vaccinatie tegen mazelen, bof (dikoor) en rubella (rodehond).

Vóór zwangerschap
De Vlaamse campagne richt zich dit jaar op het vaccineren van vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen. Vaccinatie vóór de zwangerschap is eigenlijk het meest aangewezen. Op dat moment kunnen nog alle vaccins toegediend worden. Ook tijdens de zwangerschap kunnen sommige vaccins nog veilig toegediend worden, terwijl andere beter uitgesteld worden tot na de bevalling. Tijdens de zwangerschap kan bijvoorbeeld perfect gevaccineerd worden tegen kinkhoest, een ziekte die erg besmettelijk is voor pasgeborenen.

In een videoboodschap benadrukt minister Vandeurzen het belang van vaccinaties. De Vlaamse vaccinatiecampagne loopt van 23 tot 30 april.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...