maandag 11 april 2011

Paastijd-eitijd

Het ei staat bekend als symbool van het leven, van de opstanding en van Pasen. Een ideaal moment voor een gezonde kijk op het ei.

Eieren zijn nutriëntdense voedingsmiddelen: zij leveren veel vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen voor relatief weinig calorieën.
Eieren zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten. Zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding.
Eieren en vooral de dooier zijn een goede bron van ijzer, zink en de vitaminen A, D, B2 en B12.
Eieren bevatten de carotenoïden luteïne en zeaxanthine (antioxidanten) die mogelijk bescherming helpen bieden tegen ouderdomsgebonden oogziekten zoals cataract en maculadegeneratie. De vetten in de eidooier bevorderen de biobeschikbaarheid van de vetoplosbare carotenoïden. Wie enkel het wit van ei neemt, gaat voorbij aan deze antioxidanten.
Een gemiddeld gekookt ei (± 60 g) levert ongeveer 90 kcal.
Eieren maken deel uit van de actieve voedingsdriehoek. Zij behoren tot de essentiële voedselgroep vlees, vis, eieren en vervangproducten die in de aanbevolen hoeveelheid van 75 tot 100 g bijdragen tot een goede voeding.

Hoeveel eieren mag je een baby geven?
Tot 1 jaar: een half gekookt ei per week. 
Na 1 jaar: 1 ei per week. 

foto:http://photo-copy-ann.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...