Impetigo of krentenbaard is een veel voorkomende, besmettelijke infectie van de huid die vooral in het gelaat optreedt. Impetigo komt vooral voor bij kinderen die elkaar zeer gemakkelijk besmetten door elkaar of elkaars speelgoed aan te raken. Daarom komen impetigo-epidemieën geregeld voor in scholen, kinderdagverblijven en sportverenigingen.
Ook bij een wondje op de huid en bij kinderen die al een huidziekte hebben, zoals eczeem of schurft, is de kans op het ontstaan van de infectie groter. Meestal zijn kinderen met impetigo verder heel gezond.
Impetigo komt vrij veel voor. In België zouden jaarlijks 1 op 100 kinderen in de leeftijdsgroep tussen 0 en 4 jaar besmet worden.
Infecties komen vooral voor in de zomermaanden, bij warm weer.
Hoe wordt impetigo overgedragen?
Impetigo is zeer besmettelijk. Overdracht vindt vooral plaats door direct contact met een besmet persoon, vooral besmette handen spelen hierin een belangrijke rol. Het vocht en de korstjes bevatten miljoenen bacteriën. Door aan de huidletsels te krabben herbesmetten kinderen ook vaak zichzelf.
In hoeverre de infectie wordt overgedragen door indirect contact (bv. speelgoed), is minder duidelijk.
Een persoon met impetigo is besmettelijk zolang er blaasjes aanwezig zijn. Van zodra alle letsels zijn ingedroogd is dit niet meer het geval. Wanneer er adequate behandeling met antibiotica wordt gestart is de persoon na 24-48 uren niet meer besmettelijk.
Bijkomende ziekteverschijnselen en mogelijke complicaties
Wanneer de infectie heftig is, kunnen de kinderen soms ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren.
Afhankelijk van welke bacterie de huiduitslag veroorzaakt, kunnen er ook andere ziekteverschijnselen optreden. Zo kan uit impetigo roodvonk of een onschuldige huidreactie zoals netelroos ontstaan.
Behandeling
Impetigo kan vanzelf genezen, maar wanneer geen behandeling wordt gegeven kunnen de plekken lange tijd (tot maanden) blijven bestaan.
Wanneer de impetigo beperkt blijft bij enkele plekjes, volstaat een lokale behandeling met een lokale zalf.
Bij uitgebreide impetigo, vooral bij de blaarvormende vorm is soms een antibioticakuur nodig in overleg met de arts.
Met de juiste behandeling geneest impetigo snel en zonder littekens.
Hoe besmetting voorkomen?
•Besmette personen moeten zoveel mogelijk direct contact met kinderen vermijden.
•Laat een kind met impetigo beter niet naar school of kinderopvang gaan zolang de plekken niet droog zijn en de korstjes niet zijn verdwenen.
•Goede handhygiëne is van cruciaal belang om verspreiding tegen te gaan. Daarbij kan desinfecterende zeep op basis van chloorhexidine worden gebruikt.
•Krabben is absoluut af te raden. Nagels dienen kort geknipt te worden om krabletsels met verdere uitbreiding van de infectie te vermijden.
•Gebruik steeds propere handdoeken en washandjes om het kind te wassen. Andere gezinsleden mogen deze handdoeken en washandjes niet gebruiken.
•Reinig speelgoed, tafels, stoelen... met zeepwater.
•Kleding dagelijks wassen.
Meer info: www.vwvj.be en www.huidarts.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten