maandag 10 oktober 2011

Nieuw prentenboek over het beroep onthaalouder

Ter gelegenheid van de Dag van de onthaalouder op 12 oktober 2011:
Nieuw prentenboek over het beroep onthaalouder

In Vlaanderen zijn meer dan 8000 onthaalouders actief. Samen vangen zij bijna      50 000 jonge kinderen op. Toch is het prentenboek over het beroep onthaalouder een primeur! Als dank voor de dagelijkse inzet van de onthaalouders en als erkenning van hun professionaliteit, lanceren de diensten voor onthaalouders vandaag dit boek.
De organisaties die de diensten voor onthaalouders (DVO) in Vlaanderen overkoepelen bundelden hun krachten. Op initiatief van VVSG vzw werd een samenwerking opgestart die algauw tot een concreet project leidde: het publiceren van een prentenboek dat de dagelijkse bezigheden van een onthaalouder vertelt.
Voor de realisatie gingen de diensten voor opvanggezinnen in zee met Frank Daenen, gerenommeerd jeugdillustrator en geestelijke vader van ‘Beertje’ en ‘Victor’. Het scenario werd geschreven door de medewerkers van de samenwerkingsverbanden diensten voor onthaalouders. Hierbij werd veel aandacht besteed aan de pedagogische aspecten. Ook met het thema veiligheid werd rekening gehouden in de afgebeelde scenes. Het boek toont de dagelijkse activiteiten van een onthaalouder, het spelen met de kinderen, maaltijden, verzorging, breng- en haalmomenten. Maar ook de dingen die ouders en kinderen niet zien maar die wel tot hun opdracht behoren zoals administratie en bijscholing. De diensten kozen bewust voor een verhaal zonder tekst. De illustraties spreken voor zich en nodigen uit tot creativiteit bij het vertellen.
De tekenaar creëerde een jonge hippe onthaalouder en dito onthaalgezin. De tekeningen stralen de typische huiselijke sfeer, de rust en de warme betrokkenheid van kinderopvang bij een onthaalouder uit. De prenten zijn zeer herkenbaar voor de kinderen. Grappige details maken het boek aantrekkelijk voor elke leeftijd.
Kind en Gezin en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen zijn enthousiast over dit project en schreven de inleiding voor het prentenboek.
Het boek werd gedrukt in een oplage van 12 000 exemplaren. Elke onthaalouder in Vlaanderen ontvangt een exemplaar ter gelegenheid van de dag van de onthaalouder 2011. Dat is mogelijk dankzij de samenwerking van de verschillende koepels en de steun van verschillende sponsors en Kind en Gezin. De onthaalouders die aangesloten zijn bij een dienst krijgen het boek via de diensten, die de actie ook een feestelijk tintje zullen geven. De zelfstandige onthaalouders ontvangen het prentenboek via Kind en Gezin.
De titel ‘De dag van de onthaalouder‘ is een woordspeling en verwijst zowel naar de inhoud als naar de jaarlijkse onthaalouderdag.
Het boek verdient een plaatsje in de boekenkast. Hopelijk wordt het daar vaak uitgehaald om aan de kinderen getoond en verteld te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...