woensdag 16 mei 2012

Landelijke Kinderopvang houdt het gezond!

Elk jaar vindt de Week van de opvoeding in Vlaanderen plaats. Dit jaar is dit van 14 mei t.e.m. 18 mei met focus op het thema 'opvoeden is voor iedereen anders'. Landelijke Kinderopvang brengt haar gezonde voedingsbeleid onder de aandacht.  Onthaalouders en kinderbegeleid(st)ers spelen hierin elke dag een belangrijke rol. In Vlaanderen zorgen  zo’n 2276 onthaalouders van Landelijke Kinderopvang elke dag voor een gezonde warme maaltijd voor de kinderen
We startten in mei 2009 het project ‘gezonde voeding’ op in Hageland.  
Een 2-jarig pilootproject dat bij al onze onthaalouders wordt geïmplementeerd. Dit project was gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar die naar onze opvang komen. In het najaar zal het project ook verder geïmplementeerd worden bij de buitenschoolse opvang.
In 2009 bracht Landelijke Kinderopvang in kaart welke tussendoortjes er dagelijks op het menu stonden in Stekelbees-locaties in het Hageland.  Vervolgens werd in samenwerking met externe deskundigen onderzocht en geïnventariseerd welke gezonde alternatieven kunnen worden aangeboden in plaats van de klassieke tussendoortjes.  Deze alternatieven werden de voorbije 2 jaren in alle buitenschoolse opvanginitiatieven van Landelijke Kinderopvang in het Hageland geïntroduceerd.  Elke opvanglocatie daar heeft nu de keuze uit 4 themadagen: groentedag, zuiveldag, graandag en fruitdag. Drie dagen per week wordt gewerkt rond één van deze thema’s die de verantwoordelijken van de opvanglocatie zelf kiezen (fruitdag is verplicht), de twee overige dagen kunnen ze vrij invullen. Vanaf 2013 breidt Landelijke Kinderopvang dit systeem ook uit naar de andere locaties van buitenschoolse opvang.
Vorig jaar vertaalden we de slotconclusies van het Hagelandse project in methodieken om gezonde voeding te implementeren in de opvang.  
Deze methodieken-met daarbij een stappenplan voor de naschoolse opvang-, werden gebundeld in 2 werkmappen: ‘Aan de slag met gezonde voeding bij onthaalouders’ en ‘Hoe gezonde tussendoortjes inlassen in de kinderopvang’.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...