zondag 13 mei 2012

vrouwen met talent op het platteland

Vandaag vond in het Begijnhof in Diest de prijsuitreiking plaats van "Talent op het Platteland".
Dit waren de 3 prijswinnaars.
Jeanine NIJS uit Meensel-Kiezegem
Met haar neus voor nieuwe mogelijkheden en haar grote openheid ontdekt Jeanine voortdurend nieuwe kansen en uitdagingen. Ze is een ondernemende fruitteelster met bijzondere aandacht voor imagoverbetering van haar sector door o.m. het inrichten van een hoevewinkel met verkoop van Fair-Tradeproducten. Tegelijk zocht zij ook afzet voor andere streekproducten en via andere kanalen.
Jeanine heeft een sterk engagement in de belangenverdediging van fruitteeltvrouwen en hun sector via de KVLV-Agrawerking.
Zij heeft een sterke feeling voor diversiteit op vele vlakken: herkomst, scholing, autonomie, geslacht, …. Hierdoor slaagde zij erin dat in hun sorteerbedrijf een zeer diverse personeelsgroep toch een mooi team vormt.
Zorgbehoevenden krijgen haar aandacht via Groene Zorg.

Hilde VERBINNEN uit Langdorp
Via een vernieuwend concept van arbeidszorg bracht Hilde de leegstaande dorpsherberg en winkel van haar oma terug tot leven. Met veel zorg voor het behoud van erfgoed vermarkt zij ambachtelijke en streekproducten, allen afkomstig van zorgboerderijen uit de regio. Tegelijk biedt zij met haar vzw Hof van Vlaanderen, vergaderruimte aan lokale verenigingen

Marjan DENIE uit Lichtaart
Als jonge goudsmid kwam zij door haar huwelijk terecht in een tuinaanlegbedrijf. Om volwaardig boomkwekersbedrijf te worden schoolde Marjan zich om en werd een creatief en gedreven boomkweker gespecialiseerd in haag- en vormplanten, solitaire struiken en oude fruitsoorten. Zij neemt ook de zorg op voor hun vijf kinderen.
Ondertussen blijft haar verlangen om zich creatief en sociaal te engageren onvervuld. Haar contact met leerlingen met een autismespectrumstoornis uit het beroeps secundair onderwijs, was de aanzet tot een aanvraag om zorgboerderij te worden. Van dan af ontvangt haar bedrijf jaarlijks time-outjongeren.
Haar creativiteit is de stuwende kracht achter haar project ‘Ooit van bomen gehoord’. Dit is een educatieve bundel èn website over bomen kweken voor de tweede graag van het basisonderwijs, met educatief uitwisselingsplatform tussen de eigen beroepssector en het tuinbouwonderwijs.
In de ‘Hefboomsierteelt’ tekent zij als enige vrouw tussen 40 mannen, mee aan de toekomst van de sector.
Haar sociale engagement loopt verder in opendeurdagen, het aanbieden van picknickplaats op hun bedrijf, de uitbreiding van het verkoopassortiment met ‘bijenbomen’, de droom van een waterleerpad langs de Kleine Nete, de hulp bij ontwerp en maken van garderobe voor schoolmusical, …teveel om allemaal op te noemen.

Hilde Verbinnen, Marjan Denie en Jeannine Nijs (van L naar R)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...