dinsdag 29 mei 2012

vitamine G, vergroening van de buitenruimte

In Vlaams-Brabant zijn momenteel 14.422 plaatsen voor voorschoolse kinderopvang. Bij veel van die kinderopvanginitiatieven wordt minder aandacht besteed aan de buitenruimte.
Toch staat het vast dat een groene buitenruimte interactie stimuleert. Buitenspelen is belangrijk en vraagt namelijk andere vaardigheden dan binnenspelen. Ook in de kinderopvanginitiatieven is men er zich van bewust van het belang van een beetje groen voor de ontwikkelingsmogelijkheden van de baby's, peuters en kleuters. Als er minder aandacht aan de buitenruimte wordt besteed dan is dat vaak niet uit onwil, maar soms weet men niet waar te beginnen, of denkt men dat de ruimte te beperkt is.
De provincie Vlaams-Brabant wil hier verandering in brengen. Ze willen kinderdagverblijven en onthaalouders op weg helpen naar meer groen en doen dat op twee manieren.
Een eerste stap werd gezet in 2011, toen de provincie kinderdagverblijven en onthaalouders de kans gaf om hun buitenruimte de 'vergroenen' met de steun van de provincie. Verschillende initiatieven gingen hierop in en genieten nu nog elke dag samen met 'hun' kinderen van een stukje natuur binnen handbereik.
De tweede stap is de publicatie van het boekje 'Vitamine G, Vergroening van de buitenruimte in onthaal -en opvanginitiatieven' in samenwerking met de vzw Green.
Dit boekje is er voor al diegenendie wel willen, maar die de stap naar meer groen in het kinderdagverblijf nog niet hebben durven zetten. Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe u een boeiende buitenruimte creƫert voor kinderen van uiteenlopende leeftijden. Het toont met concrete voorbeelden dat ook met weinig geld en een beperkte oppervlakte een grijze koer kan omgetoverd worden tot een boeiende en creatieve buitenruimte.
Download het boekje 'vergroening van buitenruimte in onthaal-en opvanginitiatieven'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...