woensdag 2 februari 2011

pannenkoeken bakken op Lichtmis

Hou je ook van tradities dan heb je waarschijnlijk vandaag 2 februari pannenkoeken gebakken!
Er werd gezegd ‘er is geen vrouwke zo arm, of ze maakt haar panneke warm’.
Op Maria Lichtmis worden pannenkoeken gegeten en kaarsjes gebrand.
Van waar komt die traditie?
De katholieke feestdag is gebaseerd op het oude Joodse gebruik om als jonge moeder veertig dagen na de geboorte van een kind een lam of twee duiven te offeren en zich zo te zuiveren zoals Mozes het voorschreef. 
Ter ere van Maria werden later op 2 februari de kaarsen gewijd en werden processies met brandende kaarsen gehouden, waardoor de naam ‘lichtmis’ is ontstaan. Bij de Kelten werd bijvoorbeeld het feest ‘imbolc’ gevierd, dat precies in het midden viel van de winterwende (de kortste dag, 21 december) en de lente-equinox (wanneer dag en nacht even lang zijn). De eerste tekenen van nieuw leven kwamen tevoorschijn, de eerste lentelammeren werden geboren en het lengen van de dagen begon. Voor de boer was het een signaal dat zijn winterrust erop zat. 
De zon die het overneemt van het duister wordt volgens sommigen heden ten dage nog gesymboliseerd door de onvermijdelijke gouden, ronde pannenkoek die we op lichtmis op ons bord krijgen. Volgens sommigen gebruiken brengt het geluk om met de rechterhand een pannenkoek omhoog te gooien, terwijl in de linkerhand een gouden voorwerp wordt vastgehouden. 
Misschien het proberen waard?
Waarschijnlijk heb je een eigen recept maar de pannenkoeken uit Ons Kookboek van KVLV- Vrouwen met Vaart zijn overheerlijk.
Dit heb je nodig: 200 gr zelfrijzende bloem, 4 eieren, 1/2 liter melk, 30 g fijne suiker, 1 pakje vanillesuiker. 
Werkwijze : Zeef de bloem in een kom en meng hem met de suiker. Maak in het midden van de bloem een kuiltje, waarin je de eieren en de melk door elkaar klopt. Meng langzaam met de bloem tot een homogene massa. Bak van het beslag in een hete ingevette koekenpan dunne pannenkoeken.
Smakelijk...en denk eraan nu staat de lente echt voor de deur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...