vrijdag 4 februari 2011

lancering van de actie: kinderen beschermen tegen de zon

Vandaag op de wereldkankerdag lanceert de Stichting tegen Kanker een actie om kinderen beter te beschermen tegen de zon.
Op een grijze februaridag denk je niet direct aan zonnebrand maar uit een onderzoek blijkt dat een kwart van de ouders kinderen nog altijd overmatig blootstelt aan zonlicht.
De laatste dertig jaar neemt het aantal gevallen van huidkanker bij mensen met een blanke huid toe. Die stijging wordt vooral toegeschreven aan veelvuldig en onbeschermd zonnebaden en zonnebankgebruik.

Regelmatige blootstelling aan zon in de kinderjaren verhoogt het risico op huidkanker op latere leeftijd. De huid van kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen, schadelijke UV-stralen dringen makkelijker diep in de huid door, en beschadigde cellen herstellen zich ook minder goed dan bij volwassenen.

Volgens een enquête van de Stichting tegen Kanker zijn steeds meer ouders zich bewust van de gevaren van zonlicht en de noodzaak van bescherming. Toch stelt een kwart van de ouders zijn kinderen bloot aan de zon tijdens de heetste uren van de dag. Te weinig ouders geven hun kinderen ook beschermende kledij zoals een hoedje of een zonnebril.

Daarvoor schakelt de Stichting muzikant Kapitein Winokio in. Die heeft een speciaal Zonnelied geschreven dat kinderen aanleert hoe ze zich tegen de zon kunnen beschermen.
De campagne richt zich in eerste instantie op kleuterscholen en kinderdagverblijven, later worden ook andere doelgroepen erbij betrokken.


Tips om het risico bij kinderen te verminderen:
Houd baby's tot 1 jaar uit de zon
Houd kinderen tussen 11 uur en 15 uur in de schaduw
Laat kinderen een hoedje, een droog t-shirt en een zonnebril dragen
Smeer kinderen in met een waterproof zonnecrème van minstens factor 30

Link naar het journaalfragment

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...