donderdag 23 juni 2011

Bij de vaatwasser loert het gevaar

Gevaarlijke schimmels huizen niet alleen op je douchegordijn of onder de badrand. Diverse schimmels gedijen uitstekend in de wanden van moderne vaatwasmachines - en sommige ervan zijn potentieel schadelijk voor de gezondheid.

Het is er heet, zout en nat en ook de zuurtegraad is er niet naar om er veel leven te verwachten, maar toch hebben bijna twee op de drie machines 2 soorten schimmels op het rubber zitten. 

Beide schimmelsoorten vertonen tijdens een vaatwasserrondje een merkwaardige tolerantie voor het hete water, de hoge zoutconcentraties, de agressieve detergenten en het zure zowel als het alkalische water dat over de vaat heengaat.


Van badkamers, gootstenen, sauna's en zwembaden was al bekend dat ze voor schimmels een welkom onderkomen zijn. Maar de doordeweekse schimmels die we kennen van douchegordijnen of badranden zijn niet berekend op de helse condities in het binnenste van een vaatwasser - ze zouden er niet lang overleven. Kennelijk hebben sommige schimmels in moderne huishoudapparatuur (behalve vaatwassers waarschijnlijk ook wasmachines en koffiezetapparaten) een door de evolutie nog onbezette niche gevonden, en zijn ze met graagte in het gat gesprongen.


Of er ooit al iemand echt ziek is geworden van een beschimmelde vaatwasmachinerand weten de onderzoekers niet. De kans is niet zo heel groot, denken ze, zeker niet in huishoudens die uit enkel gezonde, jonge mensen bestaan.
Maar voor mensen met een verzwakt afweersysteem, ligt dat wellicht anders. Bij hen kunnen de schimmels longontstekingen veroorzaken.
De vaatwasserranden geregeld goed schoonschrobben blijft echt wel aanrader als je kleine kindjes in huis hebt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...