donderdag 23 juni 2011

Muziekeducatie maakt kinderen slimmer

Uit onderzoek blijkt dat muziekeducatie kinderen slimmer maakt. Het IQ van een kind met muziekles ging in een onderzoek onder 144 kinderen in Canada omhoog. 
Een groep kinderen van zes jaar werden willekeurig in vier subgroepen verdeeld. De subgroepen kregen respectievelijk een jaar lang zang-, piano-, toneelles of helemaal geen les. Aan het begin van het jaar werd het IQ gemeten. Nadat de lessen een jaar lang waren gegeven, bleek dat de kinderen die muziekles hadden genoten, een hoger IQ hadden dan de kinderen die toneellessen hadden gevolgd en die geen les hadden gevolgd.


Sterkere verbindingen
Dit zou komen doordat kinderen bij muziekeducatie op verschillende vlakken worden geprikkeld: ze leren noten lezen, ze luisteren naar collega-musici en ze krijgen een betere fijne motoriek doordat ze leren een instrument te bespelen. De invloed van muziekonderwijs op de hersenen is duidelijk te zien op scans. 
Bij musici bepaalde hersendelen groter zijn en sterkere verbindingen hebben dan bij andere mensen.


Veel zingen met kinderen, dansen op muziek en samen versjes oefenen is alvast al een leuk begin om te starten in de kinderopvang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...