woensdag 15 juni 2011

de 151 onthaalouders van Mechelen-Lier

Landelijke Kinderopvang bouwt meer dan 30 jaar aan kinderopvang en vangt jaarlijks meer dan 50.000 kinderen op. Dit zowel bij onthaalouders als in kinderdagverblijven, initiatieven buitenschoolse opvang, lokale diensten en vakantieopvang.  
Landelijke Kinderopvang is actief in 10 regio’s in Vlaanderen: Oost- en West-Vlaanderen, Halle/Vilvoorde, Dijleland, Noord- en Zuid-Hageland, Limburg, Kempen-Oost, Noorderkempen en Mechelen/Lier.


Momenteel telt vzw Landelijke Kinderopvang 2276 aangesloten onthaalouders in gans Vlaanderen. Deze onthaalouders vangen samen meer dan 26 554 kindjes op (cijfers 2010). Landelijke Kinderopvang kiest o.a. voor de formule van onthaalouders omdat dit een kwaliteitsvolle opvang mogelijk maakt, ook op het platteland.  De begeleiding en voortdurende vorming van de onthaalouders waarborgt de kwaliteit van de opvang. 


In de regio Mechelen-Lier heeft Landelijke Kinderopvang in 2010 bij onthaalouders meer dan 1858 kindjes opgevangen.  
Er waren 151 onthaalouders aan het werk in 9 verschillende gemeenten.  
Deze onthaalouders worden begeleid vanuit 5 diensten:


Diensten en verantwoordelijken:
Dienst Berlaar-Nijlen-Herenthout: Anne Lembrechts en Rachel Gutkind
Dienst Duffel-Lier: Marja Andries en Chris Gepts
Dienst Ranst: Kristin Geuens en Chris Gepts
Dienst Sint-Katelijne-Waver: Marina Op de Beeck en Rachel Gutkind
Dienst Zandhoven-Grobbendonk: Linde Van Elsen en An Van Herck


De werking van Landelijke Kinderopvang

Dat kinderopvang geen kinderspel is, is duidelijk.  
Onthaalouders, kinderbegeleidsters en alle andere personeelsleden betrokken bij kinderopvang hebben de maatschappelijke verwachtingen t.o.v. kinderopvang de laatste jaren zien evolueren.  


De uitdagingen zijn groot: veiligheid, gezondheid, competentie van de medewerkers, flexibiliteit, bereikbaarheid, kinderopvang op maat van ouders en op maat van kinderen.
Als grootste dienst van Vlaanderen herstructureerde Landelijke Kinderopvang een jaar geleden haar werking.  Het aanbod werd per regio gebundeld waardoor ouders makkelijker hun weg vinden naar onze diensten en duidelijk geïnformeerd worden over het opvangaanbod van Landelijke Kinderopvang in hun regio.


Bovendien besteedt Landelijke Kinderopvang bijzonder aandacht aan veiligheid en gezondheid binnen kinderopvang.  Ouders zijn omwille van een aantal spijtige incidenten vaker ongerust.  Landelijke Kinderopvang stelde in iedere regio een verantwoordelijke voor de veiligheid aan die onthaalouders begeleidt op vlak van alle veiligheidsvoorschriften.  In Mechelen-Lier is dit Nancy Wynants.
Tot het veiligheidsbeleid behoren de brandpreventie en evacuatie, een crisisplan, EHBO, gebruik geneesmiddelen, huisdieren, infrastructuur binnen en buiten (o.a. veilige speeltoestellen, speelgoed), levensreddend handelen, slaapveiligheid, toegangsbeveiliging, veilige verplaatsing en voedselveiligheid.


Daarnaast werd er per regio tevens 1 wervings- en vormingsverantwoordelijke aangesteld.  Deze persoon organiseert  vorming en bijscholing voor onze onthaalouders zodat  de verwachtingen van ouders kwaliteitsvol ingevuld worden. In Mechelen-Lier is dit Lieve Heylen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...