vrijdag 17 juni 2011

Een goede start

Elk kind heeft behoefte aan gezonde, evenwichtige voeding en goede eetgewoontes. Door van jongs af aan gezond en evenwichtig te eten, zal de kans op overgewicht en andere gezondheidsproblemen op latere leeftijd verminderen.
Landelijke Kinderopvang wil daarin een handje helpen. 
Wij vangen in de regio's Noord- en Zuid-Hageland jaarlijks meer dan 10 000 kindjes op, zowel bij onthaalouders, als in buitenschoolse opvang (Stekelbees) en kinderdagverblijven. We hebben in mei 2009 het project 'gezonde voeding' opgestart. Een 2-jarig pilootproject dat in onze buitenschoolse opvanginitiatieven, bij onze onthaalouders en in onze kinderdagverblijven in Hageland werd geïmplementeerd. Dit project is gericht op kinderen van o tot 12 jaar die naar onze opvang komen. Het is een Plattelandsproject Leader Hageland dat de ontwikkeling van het plattelandsgebied bevordert, in dit geval specifiek Hageland. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Vlaams-Brabant en Landelijke Kinderopvang voor een totale kost van 166.659,1€.


De locaties in het pilootproject
Rillaar, Gelrode, Bekkevoort (Assent, Molenbeek, Wersbeek), Bierbeek (Korbeek-Lo), Boutersem (Roosbeek), Diest, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen (Neerwinden en Walshoutem), Lubbeek, Scherpenheuvel, Tielt-Winge en Zoutleeuw.


Duurzaamheid
Door samen te werken met streekproducenten kunnen we gezonde, gebalanceerde én seizoensgebonden voeding aanbieden in onze opvang.
Bovendien werken we op die manier ook automatisch mee aan duurzaamheid. Door gebruik te maken van glazen flessen of van melk die rechtstreeks van de hoeve wordt geleverd of van streekeigen fruit zoals aardbeien of door zelf groentesappen maken met de kinderen, dragen we ons steentje bij in het verminderen van de afvalberg en de zorg voor ons milieu.
Op het einde van dit project vertaalden we de slotconclusies in methodieken om gezonde voeding te implementeren in de opvang. Deze methodieken-met daarbij een stappenplan voor de naschoolse opvang-, werden gebundeld in 2 werkmappen: 'Aan de slag met gezonde voeding bij onthaalouders' en 'Hoe gezonde tussendoortjes inlassen in de kinderopvang'.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...