vrijdag 24 juni 2011

Wie het schoentje past!

Ruim 60 % van de arbeidsongevallen van de voorbije jaren hebben valpartijen en kwetsuren aan voeten of tenen tot gevolg. Die letsels worden vooral veroorzaakt door struikelen en uitglijden of vallen en het stoten van de tenen tegen obstakels. Een groot gedeelte van die oorzaken hebben te maken met het dragen van onaangepast schoeisel in de gegeven omstandigheden, gaande van een gladde zool op een natte vloer bij het poetsen, het onstabiel staan o.w.v. hoge hakken of dikke zolen (plateau-schoenen), tot het dragen van slippers met o.a. het stoten van de blote tenen en het vallen bij gehaast lopen tot gevolg.

Ik zie jullie nu al denken; “We moeten toch geen veiligheidsschoenen dragen zeker?”.  En dan hebben jullie onvermijdelijk van die zware onelegante schoenen met stalen tip voor ogen.
Het antwoord is “Nee!”  Geen veiligheidsschoenen, maar wel veilige schoenen.  En een veilige schoen hoeft helemaal niet onelegant te zijn en heeft  zeker geen stalen tip.


Hoe ziet zo’n veilige schoen er dan wel uit?
De zool: De zool moet voorzien zijn van een zijdelings profiel, zodat de schoen steeds een goede greep heeft.  Een zool zonder profiel op een natte of gladde ondergrond is vragen om problemen.

De hak: Af en toe eens een hoge hak dragen als je er op je best wil uitzien kan heus geen kwaad.  Maar op de werkvloer is die volledig uit den boze.  Een schoen moet een zo groot mogelijk draagvlak hebben, anders sta je maar labiel op je benen en is de kans op vallen erg groot bij onvoorziene omstandigheden. Bovendien, hoe lager je zwaartepunt, hoe stabieler je staat.

Constructie: Een schoen moet stabiel zijn en u vertrouwen en zekerheid bieden.  Hij moet stevig zijn, vooraan volledig gesloten, goed om de hiel sluiten, zonder daarom volledig gesloten te zijn, en niet te gemakkelijk meegeven, want tijdens het werk worden spieren en pezen volledig belast. Ze moeten weerstand bieden als u uitglijdt of als u zich schrap moet zetten en kunnen daarbij alle steun van een goede schoen gebruiken.

Materiaal: De beste schoen is nog altijd een lederen schoen omdat die altijd een relatief goede ventilatie toelaat.  Ander materiaal veroorzaakt dikwijls zweetvoeten met alle nare gevolgen vandien.  Een bijkomende inlegzool met eventueel reukwerende en bacterieremmende eigenschappen, kan voor extra-gevoelige personen soelaas bieden.  Bovendien zorgt ze voor een extra schokdemping.



Besluit
Een goede veilige schoen is een stevige, vooraan volledig gesloten lederen schoen die goed om de hiel sluit, zonder daarom volledig gesloten te zijn, en niet te gemakkelijk meegeeft.
Bovendien heeft hij een zo groot mogelijk draagvlak met een zool met zijdelings profiel.
Pol Anrys, veiligheidsadviseur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...