zaterdag 18 juni 2011

Verantwoordelijken kinderopvang Limburg bezoeken 'slaapeenheid' in Hasselt

13 verantwoordelijken kinderopvang van de diensten van de regio Limburg de slaapeenheid en kinderafdeling van de Jessa Kliniek in Hasselt- het referentieziekenhuis voor wiegendood.  Elke provincie heeft een referentiekliniek. Er wordt onderzoek gedaan naar baby's die overleden zijn door wiegendood.  Door het team van het Jessa Ziekenhuis werd een procedure uitgewerkt waar ook veel aandacht besteed wordt aan de begeleiding en nazorg van de ouders in deze moeilijke dagen.

Een andere opdracht van de referentieziekenhuizen is informatie geven over preventie van wiegendood.  De artsen en ziekenhuizen in de provincie worden regelmatig geïnformeerd over veilig slapen en het belang om dit toe te passen in de verschillende kraamklinieken. Lezingen geven aan professionelen in kinderopvang hoort zeker ook bij hun preventie opdracht.  
In de cijfers zien we een duidelijke daling van de het aantal kindjes die overlijden t.g.v. wiegendood in Vlaanderen midden jaren 90.  In de jaren 1993-1994 startte K&G de campagnes waar vooral de nadruk gelegd werd op het belang van rugligging en waarin afgeraden werd om dekbedjes te gebruiken.  Men wist dat dit een oorzaak was van wiegendood maar in die jaren kenden met nog niet de achtergrond hiervan. Ondertussen is er meer onderzoek gedaan en heeft men wel meer inzicht in wat er meespeelt. 

Op dit moment zijn er tussen de 20 à 30 baby’s per jaar in Vlaanderen die sterven aan wiegendood.  Opvallend is dat deze baby’s vooral sterven de eerste dagen/weken in de kinderopvang.  Een verhoogd toezicht de eerste dagen in de opvang is zeker een goede preventiemaatregel omdat de stress bij de baby’s in een veranderende situatie een grote rol speelt.  De cijfers moeten genuanceerd worden omdat je als ouder nog altijd meer risico loopt om je kind te verliezen in een verkeersongeval dan aan wiegendood in de kinderopvang.
Na de lezing brachten de verantwoordelijken een bezoek aan de kinderafdeling en de slaapeenheid.  Verpleegkundige Ann gaf uitleg over het slaaponderzoek bij risicobaby’ en de monitoring  van risicobaby’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...