woensdag 15 juni 2011

Landelijke Kinderopvang leert kinderen gezond eten

Landelijke Kinderopvang heeft de resultaten van het project 'gezonde voeding' in de opvang in de regio Hageland voorgesteld. De voorbije twee jaar werd dit project uitgetest in de buitenschoolse opvanginitiatieven, kinderdagverblijven en bij onthaalouders. Het resultaat is een werkmap, die de kinderopvanginitiatieven kunnen gebruiken om tot een gezonder en duurzaam voedingsbeleid te komen.


"Het is niet altijd even makkelijk kinderen groenten en fruit voor te schotelen", zegt Sofie Verrydt, coördinator van het project rond gezonde voeding. 
"Vaak lusten ze het niet, maken ze er geen tijd voor of kennen ze het niet. Landelijke Kinderopvang wil een handje helpen. We hebben in mei twee jaar geleden het project 'gezonde voeding' opgestart in onze buitenschoolse opvanginitiatieven, bij onze onthaalouders en in onze kinderdagverblijven in het Hageland. De resultaten zijn nu gebundeld."


Kookworkshops
In eerste instantie hebben we in kaart gebracht welke tussendoortjes dagelijks op het menu stonden in onze Stekelbees-locaties, zegt Sofie. In samenwerking met externe deskundigen hebben we onderzocht welke gezonde alternatieven we konden aanbieden in plaats van de klassieke tussendoortjes. Elke opvanglocatie heeft de keuze uit vier themadagen: groentedag, zuiveldag, graandag en fruitdag. Drie dagen per week wordt gewerkt rond één van deze thema's, die de verantwoordelijken van de opvanglocatie zelf kiezen.


Voor dit project werkt Landelijke Kinderopvang samen met streekproducenten zoals in de IBO in Hoegaarden. Het verse appelsap dat hier aan de kindjes wordt geschonken, komt recht van het fruit- en sorteerbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem. De graanproducten, bijvoorbeeld graankoeken, en het seizoens- en streekgebonden fruit en de groenten komen van boerderij De Brabander in Kersbeek-Miskom. Ook bij onze onthaalouders in het Hageland wordt het project toegepast", zegt Sofie Verrydt. We sensibiliseren hen over gezonde voedings- en eetgewoonten en stimuleren hen gezond te koken in de opvang. Dat doen we bijvoorbeeld door kookworkshops voor hen te organiseren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...