woensdag 19 januari 2011

een gezond milieu in huis

Tijdens de koude wintermaanden zijn we geneigd de temperatuur in huis een graadje hoger te zetten, de deuren en ramen goed dicht te houden, en op die manier ervoor te zorgen dat de kindjes waarvoor we verantwoordelijk zijn zich goed voelen en geen kou kunnen vatten.

Wanneer mensen praten over het milieu denkt men aan uitstoot van fabrieken, milieuvervuiling, afvalbeheer,…
Het milieu houdt echter niet op aan de drempel van onze woning. Ook in huis is er sprake van een “milieu”, het binnenmilieu.
Gezien we tot 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen kan men stellen dat de kwaliteit van het binnenmilieu erg belangrijk is. Bedenk ook dat het bovendien juist de meest gevoelige personen zijn zoals zeer jonge kinderen, bejaarden of zieken die de meeste tijd binnenshuis doorbrengen
We hoorden op het nieuws al wel eens iets rinkelen over het ongezonde milieu in klaslokalen, het te hoog koolstofmonoxide gehalte waardoor de concentratie achteruit gaat,…Maar hoe zit het nu in een gewone eengezinswoning? 
Hoe gezond of ongezond is het in jouw woning?  
In elke woning zijn er schadelijke stoffen aanwezig. In welke hoeveelheden deze stoffen aanwezig zijn hangt af van enerzijds de woning, welke bouwmaterialen zijn er gebruikt, hoe is de woning ingedeeld,is er een kruipkelder of niet, is er een kachel ,…  en het bewoners gedrag: wordt er gerookt in huis, zijn er huisdieren, wordt er veel verlucht, met welke producten wordt er schoongemaakt,…?
Een greep uit de stoffen die zich in een woning kunnen bevinden: vluchtige organische stoffen, asbest, formaldehyde, koolstofmonoxide, legionells, mijten, lood, radon en schimmels.
Vluchtige organische stoffen (VOS) vinden we in elke woning. Ze zitten in bouwmaterialen, ontsmettingsmiddelen, onderhoudsproducten, luchtverfrissers, verf, houtbehandelingsprodukten. 
Op lange termijn kunnen de gezondheidseffecten zich uiten in irritatie van de luchtwegen, allergische reactie, tot zelfs kanker.
Formaldehyde vinden we in elke woning.Het kan voorkomen in lijmen en harsen van meubels, bij  behangpapier, parketvernissen, verven, cosmetica, shampoos, deodorants, textiel (vb gordijnen). Roken zorgt ook voor vrijzetting van grote hoeveelheden formaldehyde. 
De concentratie in de lucht verhoogt met de vochtigheidsgraad, de temperatuur en onvoldoende verluchting. Formaldehyde kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken: irritatie’s en ontsteking van de oogslijmvliezen, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, ongewone dorst bij het ontwaken, concentratie, slaap en geheugenstoornissen.
Schimmels: vocht is de belangrijkste oorzaak van schimmels Ze groeien het best in een vochtige en warme omgeving. Badkamer en keuken zijn dikwijls de ideale voedingsbodems. Schimmels zijn een bron van vluchtige organische stoffen, mycotoxines en sporen. Dat zijn ongezonde chemische stoffen die vrij ingeademd kunnen worden en bijgevolg vooral problemen aan de luchtwegen veroorzaken.
Dit is een greep uit de giftige stoffen die binnen in huis zoal te vinden zijn. Meer info over deze stoffen en hun voorkomen in de woning kan je vinden op www.kindengezin.be  en op www.zorg-en-gezondheid.be 
Om de concentratie van al deze stoffen zo laag mogelijk te houden is ventilatie de belangrijkste preventiemaatregel. Ventilatie is het voortdurend verversen van lucht. Maw de vuile binnenlucht kan naar buiten stromen en vervangen worden door minder vuile buitenlucht.
Goed ventileren zorgt ervoor dat geuren, vervuilende stoffen en vochtigheid geen kans krijgen in je opvang.
Tips:
Verlucht verschillende keren per dag. 
Langer dan een kwartier per keer is niet nodig.
Het energieverlies dat je hierdoor krijgt is meestal kleiner dan gedacht. 
Door te ventileren zal  de luchtvochtigheid in huis dalen en droge lucht opwarmen kost minder energie dan vochtige lucht opwarmen.
  • Lucht kort maar krachtig. Dat kost minder energie dan een voortdurende ventilatie door een kleine opening of door kieren.
  • Ventilatieroosters en ventilatiekleppen laten meer lucht door naarmate het harder waait. 
  • Regel daar de openingsstand dus naar, maar vergeet dan niet, wanneer de wind afneemt, het rooster weer open te zetten.
  • Raamventilatoren en afzuigkappen zuigen niet alleen ongewenste geurtjes weg, maar ook warme lucht. Gebruik ze wel, maar zo kort mogelijk.
  • Lucht na het douchen of baden de badkamer 15 tot 30 minuten grondig. Dan zal de meeste waterdamp direct weer zijn afgevoerd. Zet ook dan de radiatorkraan even tevoren dicht.
  • Verlucht door het openzetten van een raam, niet door de deuren open te zetten want dan verspreid de vochtige lucht zich naar de rest van de woning.
Hilde Cornelis
Medisch sociale dienst Landelijke Kinderopvang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...