donderdag 6 januari 2011

geen honing voor baby's jonger dan 1 jaar

Het Agence Française de Securité Sanitaire des Aliments (AFSSA) waarschuwt ouders om baby’s jonger dan 1 jaar geen honing te geven. Honing kan met name minieme sporen van Clostridium botulinum bevatten, de bacterie die verantwoordelijk is voor botulisme. Normaal levert dit geen problemen op, maar bij jonge kinderen waarvan de darmflora nog niet volledig ontwikkeld is, kan zich infantiel botulisme ontwikkelen. Die ziekte kan leiden tot verlamming en zelfs tot de dood.
Ook in ons land raadt Kind en Gezin het gebruik van honing (bv. om het fopspeen in te smeren) af bij kinderen onder 1 jaar. Bij ons zijn geen gevallen van infantiel botulisme bekend, maar in Nederland zijn sinds 2000 drie gevallen vastgesteld. In Amerika is dit zelfs de meest voorkomende vorm van botulisme. 
Tot op heden is honing het enige voedingsproduct waarbij vaststaat dat baby's risico lopen. De verontreiniging van honing is niet te voorkomen. De sporen van de bacterie komen in honing terecht doordat bijen ze oppikken van de grond en aan hun pootjes meevoeren. Het is onmogelijk dat te voorkomen. Verhitten op hoge temperaturen is geen oplossing omdat de kwaliteit van de honing dan sterk achteruit gaat.
zie www.gezondheid.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...