donderdag 20 januari 2011

BOEK: mijn baby is ontroostbaar

De belevingswereld van baby's draait rond honger en dorst, warm en koud, moe en wakker, maar ook rond gevoelens van eenzaamheid, verdriet en vreugde. Het boek ' mijn baby is ontroostbaar' is gebaseerd op een aantal nieuwe inzichten over de prenatale ontwikkeling van baby’s, over de grote betekenis die hechting heeft voor een gezonde ontwikkeling, over de kunst van het communiceren die baby’s al heel vroeg bezitten, en over hun psychotherapeutische behandeling.
Het boek 'Mijn baby is ontroostbaar' biedt ouders en hulpverleners van baby's die schijnbaar niet kunnen worden getroost een houvast.
De meeste ouders kijken verlangend uit naar de komst van hun baby. Zodra hij of zij er is, wordt vreugde vermengd met zorg en aandacht. De geboorte van een baby brengt ook de geboorte van een gezin teweeg. Maar wat als de verwachtingen van ouders verstoord worden doordat hun baby niet helemaal beantwoordt aan het gedrag dat we van zo’n schat verwachten?


Een passage
Het krijgen van een kind is ongetwijfeld voor veel vrouwen één van de belangrijkste ervaringen in hun leven. Het is een ingrijpende verandering van vrouw tot moeder, die zijn weerslag heeft op alle mogelijke gebieden van haar leven. De geboorte is de belangrijkste overgang die een mens in zijn leven doormaakt. Het is een zeer kwetsbaar moment. De intensiteit van de prikkels die op de boreling afkomen, is enorm groot. Geboren worden is een natuurlijk proces, maar dat wil niet zeggen dat het ook een makkelijk proces is. Het grote hoofdje van de baby moet door het nauwe bekken van de vrouw. Dit is het gevolg van twee tegengestelde processen in de evolutie van de mens: enerzijds werden de hersenen groter en dat vereiste een groter hoofd, en anderzijds was voor het rechtop staan een smaller bekken nodig. De oplossing die de natuur gevonden heeft, om de geboorte toch mogelijk te maken, is de inwendige spildraai. De mens de enige soort op deze planeet die zijn hoofdje in het geboortekanaal moet draaien om naar buiten te komen.


kanttekening
Het boek zegt in de inleiding van zichzelf: “Dit is geen ‘roze wolk’-boek, waarin alleen maar dolgelukkige ouders voorkomen die in de zevende hemel zijn met hun snoezige baby." Natuurlijk bestaan er best gelukkige ouders met evenzo gelukkige baby’s, maar er bestaan net zo goed ouders die soms tegen de muren aan lopen omdat ze niet meer weten waarom hun kindje huilt en al helemaal niet meer wat ze nog kunnen doen om hun kindje te troosten. Alle trucen lijken opgesoupeerd. En wat doe je dan nog? Voor die ouders is dit boekje. Als je eenmaal begint te lezen valt je al snel op hoe prettig en vlot het boekje leest.  De auteurs nemen de problemen serieus, zonder hoogdravende taal. 
Kortom, een aanrader!


Info 'mijn baby is ontroostbaar'
auteurs: Rien Verdult & Gaby Stroecken
ISBN 978 94 9038 230 8
zie ook : http://www.peuteren.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...