dinsdag 25 januari 2011

chemische luchtverfrissers zijn verboden in de opvang

De marketing geeft veel geld uit opdat wij allemaal sprays in onze woonkamer en toilet zouden staan hebben.  En de verleiding is groot, we komen ze dan ook vaak nog tegen bij onthaalouders en IBO's.
Maar laat je niet verleiden, want deze chemische luchtverfrissers zijn verboden in de opvang. 
Puzzelmatten en deze sprays verspreiden giftige stoffen. Wees een kritische consument en lees de kleine lettertjes op de verpakking, niet zelden staat er dan: "verboden in te ademen" ...tja.
Wat kan je wel doen?
Verluchten is de eerste en belangrijkste remedie tegen storende geuren maar ook van onzuivere lucht (en dat ruik je niet altijd zeker niet als je er zelf middenin zit). Wil je geuren maskeren gebruik dan de 'oude methodes': 
een kweepeer, een hyacint,... planten of fruit die van nature een sterke geur verspreiden zolang ze vers zijn.
Of de potpourri: wat droog materiaal waar je enkele druppels etherische olie aan toevoegt.  Als je etherische olie koopt laat je dan hier ook niet verleiden om het goedkoopste te nemen: meestal zijn dat de synthetische namaakversies.  Koop 100% natuurlijke EO en neem geuren als lavendel, geranium,... die zijn mild, ontspannen eerder en zullen niemand storen.
Er bestaan ook versies waarin de EO is opgelost in alcohol en dmv stokjes in de lucht wordt verspreid.  Alcohol is ontvlambaar en moet zeker buiten het bereik van kinderen bewaard worden.Welke schadelijke stoffen kunnen luchtverfrissers bevatten?

 • Luchtverfrissers kunnen VOC’s bevatten.
 • VOC’s zijn vluchtige organische componenten (o.a. benzeen tolueen xyleen) die veel worden gebruikt in schoonmaakproducten en ontsmettingsmiddelen om geuren te maskeren die eventueel een alarm signaal zouden kunnen betekenen. Producten die deze stoffen bevatten zijn bv. luchtverversers, aërosols, tapijtreinigers, alsook sigarettenrook.
 • In hoge concentratie hebben VOC’s een remmend effect op het centraal zenuwstelsel en zijn ze irriterend voor slijmvliezen. VOC’s worden afgeraden in woningen of ruimtes die niet of te weinig geventileerd worden.
 • De onschadelijkheid van VOC’s is zeker nooit bewezen in bijzonder voor kinderen die meer kans hebben deze producten te inhaleren en mogelijks te absorberen per/kg gewicht. Op lange termijn zijn hun schadelijke effecten voor kinderen waarschijnlijk onderschat zoals reeds aangetoond o.a. voor astma. 
 • Detergenten en ontsmetting vermijden in aanwezigheid van kinderen en schoonmaakproducten indien zij VOC’s bevatten. Hetzelfde geldt voor luchtverfrissers, vele luchtverfrissers maken geen enkele melding van toxische stoffen in hun producten.

  deze informatie werd gegeven door een verantwoordelijke veiligheid Landelijke Kinderopvang en is ook te lezen op de site van Kind & Gezin

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...