zondag 9 januari 2011

omdat het zo lekker is

Misschien had je het vorige week te druk, daarom nog even dit laat recept voor een driekoningentaart...Jullie mini versies van Melchior, Gaspar en Balthazar zullen jullie eeuwig dankbaar zijn.
(omdat het zo lekker is en je driekoningen nu terug op zolder kunnen)
Wat heb je nodig? 

2 rollen kant en klare bladerdeeg
1 eetlepel abrikozenconfituur
2+1 eieren
125 g suiker
125 g boter (op kamertemperatuur)
125 g amandelpoeder
1 kl amandelessence (optioneel)

Doe de boter in een kom en klop ze met een elektrische klopper romig met de suiker tot de boter bijna wit ziet 
(3 à 4 minuutjes). Doe er een eitje bij, klop tot het eitje goed is opgenomen en doe er dan het tweede bij. Klop ook hier tot het eitje helemaal is verdwenen. Kap er vervolgens het amandelpoeder en de essence bij, goed mengen.*
Ontrol 1 rol bladerdeeg en leg het met papier en al op een ovenplaat. Doorprik het centrale gedeelte van het deeg veelvuldig met een vork. Bestijk het deeg met de confituur maar blijf zeker 5 cm van de rand. Doe hierop het amandelmengsel en blijf opnieuw 5 cm van de rand.
Kluts het laatste eitje los in een kommetje en bestrijk de rand van het deeg met het ei. Neem nu de tweede rol bladerdeeg en snij een rand van 5 cm rondom rond van het deeg. Neem de rand weg en het midden van het deeg op het amandelmengsel. Vouw nu de rand van de onderste laag bladerdeeg over de bovenste en knijp met je vingers de rand goed vast. Het amandelmengsel mag er niet kunnen uitlopen. Van de overschot van het deeg kun je eventueel sterretjes maken en ze op de taart leggen.
Snij met een scherp mes een kruisje in het midden van de taart zodat de stoom wegkan. Bestrijk de hele taart met het ei.
Zet de taart in een voorverwarmde oven en bak gedurende minstens 35 minuten op 190°. Doorprik met een mes om te zien of de taart klaar is. Het mes zal nog wel vochtig zijn maar er mag geen lopende deeg meer aanhangen.
* Edit: als je vulling te lopend is, zet ze dan een kwartiertje in de koelkast vooraleer je ze op de taartbodem doet.

Met dank aan Photo-copy, waar je ook veel andere lekkere recepten vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...